Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Maand van de Poëzie in Maastricht
vrijdag 05 januari 12:00

In de maand januari wordt Maastricht ondergedompeld in Poëzie. Samen met Maastricht Boekenstad en de stichting PEM organiseert Centre Céramique vijf activiteiten in het kader van de maand van de poëzie: v.a. 2 januari Poëzieparcours, 14 januari Open podium, 21 januari workshop poëzie en  workshop poëzie jeugd, 25 januari Poëziewandeling en 28 januari Poëzie aan de Maas met o.a. Ester Naomi Perquin.

Theater is dit jaar het thema van de Maand van de Poëzie en van de Poëzieweek (25 t/m 31 jan), met daarbij het motto ‘Uitstromend, in het pluche van de zaal’. De Vlaamse dichter Peter Verhelst, de schrijver van het Poëziegeschenk 2018, verwoordt het als volgt: ‘Theater speelt zich niet alleen af in de schouwburg, maar ook op pleinen, op straat, in de slaapkamer. Overal waar de ene mens de andere tegen het lijf loopt en dat ene lichaam op het andere lichaam reageert en er dus communicatie ontstaat, mogelijkheden, misverstanden, een dans, geluk en verdriet’. Kortom, ons onderlinge leven staat centraal in deze poëtische theatrale maand.

Programma

Di 2 jan t/m wo 31 jan  Poëzieparcours: Theater

Onder het motto ‘een wandeling door Maastricht van gedicht tot gedicht’ kunt u in de maand januari een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels. In aansluiting bij het landelijk thema is theater deze editie de leidraad bij de selectie. Als opmaat naar de Gedichtendag laten de deelnemers voor het twaalfde jaar een bekend gedicht in de etalage zien. Boekenlegger met route is vanaf 2 januari gratis verkrijgbaar bij de klantenservice van Centre Céramique en andere deelnemers: Week in, Week uit, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Galerie Amarna, Darq: an amazing chocolate & coffee experience, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Alley Cat bikes & coffee, Gezondheidswinkel Balsemien, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune, Baccara Bloemen en meer, Kunstlokaal Maastricht/Galerie Dis, Universiteitsbibliotheek en Natuurhistorisch Museum. Meer informatie: www.maastrichtboekenstad.nl   

Zo 14 jan (14.30-16.30u) Open Podium Poëzie Maastricht. Spreek poëzie, wij luisteren.

Op deze middag organiseert Open Podium Poëzie Maastricht tijdens de Maand van de Poëzie (i.s.m. stichting PEM en Centre Céramique) een open podium waar iedereen welkom is om poëzie voor te dragen. Het mag eigen werk zijn maar dat hoeft zeker niet. En het mag in elke taal. Gezien Maastricht veel nationaliteiten herbergt, nemen we als doel om 12 verschillende talen of dialecten ten gehore te brengen! Inspiratie kan gehaald worden uit het landelijke thema ‘THEATER, uitstromend in het pluche van de zaal’. Maar u bent natuurlijk ook vrij zelf te kiezen. Er zijn ook gedichtenbundels aanwezig om een keuze uit maken. Het programma wordt opgeluisterd door ‘Daniel Rodriguez & Vue’ De Latijns Amerikaanse gitarist/zanger Daniel Rodriguez zal samen met een percussionist het wereldlijke karakter van deze middag  kracht bijzetten met zijn Zuid-Amerikaanse en Spaanse liederen. De toegang/deelname is gratis. Er is een kleine bar aanwezig met de normale tarieven. Heeft u vragen, of wilt u zich aanmelden om iets voor te dragen, dan kunt u terecht bij Lonneke ten Hooven: lontenhooven@gmail.com .  Meer info: www.stichtingpem.nl    Wees welkom!

Zo 21 jan 13.30-13.30u / Workshops poëzie: Met andere woorden, zoveel te zeggen  o.l.v. Marjanne Jeurissen (gedichten schrijven voor de jeugd)

Je hebt vast weleens een gedicht, rijmpje of versje gelezen maar wist je dat het heel makkelijk is om zelf een gedicht te schrijven? In deze workshop leer je van alles over gedichten en er een paar zelf te schrijven bv. : een elfje, een haiku, een niet-doen gedicht of een rondeel.

Als je houdt van spelen met taal en graag gedichten schrijft dan is dit dé plaats om te zijn op zondagmiddag 21 januari. Breng gerust je vader, moeder, opa, oma of de buurvrouw mee!!!

Aanmelden klantenservice@maastricht.nl  of 043-350 56 00. Deelname € 3,00 / € 2,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop). 

Zo 21 jan (15.00-16.30U)/  Workshop Poëzie: Met andere woorden zoveel te zeggen (gedichten schrijven voor volwassenen)

In de week van de poëzie een workshop gedichten maken, daar kun je bijna niet onder uit. Maar…hoe schrijf je eigenlijk een gedicht, kan iedereen het, wat is het verschil tussen een vrij vers en een gebonden vers, moet het altijd rijmen en waar kan een gedicht over gaan?

Deze praktische workshop licht een tipje van de sluier op. De workshop wordt gegeven door Marjanne Jeurissen. Zij volgde in 2006 de opleiding Docent Creatief Schrijven bij Jos Rosenboom en geeft sindsdien cursussen en workshops autobiografisch schrijven, verhalen en gedichten schrijven aan kunstencentra, bibliotheken en ouderencentra in Roermond, Weert en Sittard.

Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl  of 043 -350 56 00. € 5,00 / € 4,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop).  

Do 25 jan  (13.30-16.15u) Gedichtendag: poëziewandeling met Jet van Aalst

Op de Gedichtendag kunt u onder enthousiaste leiding  van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen, dat deze keer humor als theater heeft. Zij neemt u - tijdens een wandeling- mee langs 17 etalages, vol theatrale poëzie, in een winters Maastricht met enkele stops onderweg. Aanmelden en startpunt: Centre Céramique (klantenservice@maastricht.nl )

Deelname: € 5,- incl. tekst van de gedichten 

Zo 28 jan (14.30-16.00u) Poëzie aan de Maas met Ester Naomi Perquin en jonge dichters uit de Euregio 

Afsluiting van de Maand van de Poëzie met een literaire en muzikale bijeenkomst in de stadshal met als hoofdgast de kersverse Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin. Zij zal als dichter en theatermaakster haar opwachting maken. Vervolgens leveren ook 3 winnaars van de Euregion Poetry Slam Borderlines (i.s.m. YoungPoets en Letterkundig Centrum Limburg) hun actuele bijdrage met een spetterende voordracht. De muzikale omlijsting wordt op gepaste  wijze verzorgd door Dorien van Gilst (zang) en Janneke van Tuijl (piano), twee jonge musici uit Maastricht.  Dit alles staat onder leiding van dichter Daan Doesborgh, hij zal de gasten voorstellen en kort interviewen. Het belooft een boeiende middag te worden.

Ester Naomi Perquin (1980) werd geboren in Utrecht en groeide op in Zierikzee. Ze werkte gedurende haar opleiding aan de Schrijversvakschool Amsterdam  als cipier in een Rotterdamse gevangenis en studeerde af in de richting poëzie.  Sindsdien publiceert ze niet alleen poëzie in bundels en tijdschriften, maar schrijft ook columns voor diverse  tijdschriften.  Ze was als stadsdichter van Rotterdam actief betrokken als dichter, programmamaker en interviewer bij literaire evenementen in die stad. Met haar derde bundel ‘Celinspecties’ grijpt ze terug op haar cipiersverleden. Deze bundel werd in 2013 bekroond met de VSB Poëzieprijs. In januari 2017 is ze voor twee jaar benoemd als Dichter des Vaderlands.

Toegang: € 10,-, voor leden bibliotheek € 7,50 (in de voorverkoop) Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl  of 043-3505600. Organisatie: Maastricht Boekenstad i.s.m. Centre Céramique. Met boekverkoop en signeersessie

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

centre ceramique

Maand van de Poëzie

Het weer in Limburg
maandag 18 oktober 04:29 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 6.6 °C ZZO 2 Min: 4 Max: 15
Evenementen