Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Jury jubileumeditie BACA 2019 bekend
donderdag 11 januari 11:30

Het Bonnefantenmuseum heeft de jury voor de tiende Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) bekend gemaakt. De jubileumeditie is gericht op een laureaat uit de Arabische wereld en zal worden gekozen door een door Stijn Huijts (artistiek directeur Bonnefantenmuseum) zorgvuldig samengestelde jury.

Het selectiecomité bestaat ook voor deze editie naast Huijts zelf weer uit verschillende internationale experts met ervaring en kennis met betrekking tot de artistieke praktijk in het zoekgebied:

•Sheikha Hoor Al Qasimi, president en directeur Sharjah Art Foundation, kunstenaar (Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten);

•Zeina Arida, directeur Sursock Museum (Beiroet, Libanon);

•Frances Morris, directeur Tate Modern (Londen);

•Suha Shoman, oprichter en voorzitter van The Khalid Shoman Foundation en Darat al Funun (Amman, Jordanië);

•Christine Tohmé, curator, oprichter en directeur van Ashkal Alwan, The Lebanese Association for Plastic Arts (Beiroet, Libanon).

De jury komt nog deze maand bij elkaar en de winnaar zal in maart bekend worden gemaakt.

De BACA is de belangrijkste internationale prijs in Nederland voor kunstenaars met niet-westerse culturele roots en wordt in 2019 voor de tiende keer uitgereikt. De Award is een eerbetoon aan een levende kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre en aanwijsbare invloed op andere kunstenaars, tentoonstellingsmakers en kunstprofessionals. De winnaar van deze prestigieuze prijs ontvangt een geldbedrag van 50.000 euro en krijgt een solotentoonstelling met begeleidende publicatie in het Bonnefantenmuseum.

Vanaf 2014 ligt de focus van de BACA op kunstenaars met andere dan westerse culturele roots en is er bewust gekozen voor winnaars uit respectievelijk Latijns-Amerika (Laura Lima) en China (Cai Guo-Qiang). Met deze nieuwe oriëntatie is de Bonnefanten Award for Contemporary Art zowel onderscheidend als urgent vanuit een hedendaags oogpunt, en fungeert als een eigenzinnig middel tot artistieke dialoog op het hoogste internationale niveau. De keuze voor een volgende BACA-laureaat uit de Arabische wereld past binnen het streven van het Bonnefantenmuseum om verschillende kunstgeschiedenissen voor het voetlicht te brengen, bijvoorbeeld door meer aandacht te schenken aan artistieke praktijken uit niet-westerse regio's.

De BACA werd eerder uitgereikt aan Eija-Liisa Ahtila (2000), Neo Rauch (2002), Pawel Althamer (2004), Bethan Huws (2006), John Baldessari (2008), Francis Alÿs (2010), Mary Heilmann (2012), Laura Lima (2014) en Cai Guo-Qiang (2016).

 

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

BACA

Het weer in Limburg
dinsdag 17 juli 17:32 Zwaar bewolkt Maastricht 26.3 °C WNW 4 Min: 17 Max: 26
Evenementen