Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Maastricht als Smart City
donderdag 11 januari 16:00

Overal en altijd bereikbaar met het aanbieden van diensten en faciliteiten vanuit één digitale city-app, dat willen we in 2018 samen met ondernemend Maastricht bereiken. Wanneer voldoende ondernemers in het centrum van Maastricht zich aansluiten zal VodafoneZiggo een publiek WiFi-netwerk in de gehele binnenstad faciliteren. Met deze samenwerking zal Maastricht verder digitaliseren. Bewoners, bezoekers en ondernemers plukken daar de vruchten van.

Maastricht is hot

Maastricht doet het goed in binnen- en buitenland. In tevredenheidsonderzoeken scoort de stad telkens weer boven de maat en ook het toerisme in de stad vertoont keer op keer weer positieve cijfers. Om de aantrekkelijkheid van de stad te kunnen behouden en versterken, is het belangrijk om voorop te blijven lopen met de nieuwste ontwikkelingen. Daar worden op deze manier dan ook nieuwe stappen in gezet.

Een vrij toegankelijk WiFi-netwerk in de gehele binnenstad

In februari wordt gestart met de acquisitie voor een vrij toegankelijk WiFi-netwerk in de gehele binnenstad als eerste stap in de ontwikkeling van Maastricht als Smart City. Wanneer voldoende ondernemers een internetabonnement bij Ziggo afsluiten zal het mogelijk zijn om het publieke netwerk te realiseren.

Deelnemende ondernemers betalen op deze manier enkel voor hun reguliere internetverbinding. Het publieke WiFi-netwerk is een extra faciliteit voor bezoekers van de stad en biedt mogelijkheden tot een geïntegreerd netwerk, zowel binnen in winkels en horeca, als buiten op straat. Zo zal het voor bezoekers niet meer uitmaken of ze nou online zijn via WiFi of 4G. Wanneer er voldoende animo is, zal in kwartaal 2 gestart worden met de realisatie van de technische infrastructuur. In het najaar zal het vrij toegankelijke WiFinetwerk dan operationeel worden.

“Met deze samenwerking zetten we een nieuwe stap op weg naar Smart City Maastricht. We vergroten de aantrekkelijkheid van onze binnenstad. Bovendien biedt het netwerk legio mogelijkheden om de stad op diverse terreinen zoals bereikbaarheid op een nog hoger niveau te brengen.” (John Aarts, wethouder Economie).

Digitale city-app

Het publieke WiFi-netwerk zal de basis vormen van de digitale infrastructuur, voor en door de stad. Met dit geïntegreerde netwerk is het mogelijk om een digitale city-app te creëren, toegankelijk voor bewoners, bezoekers én ondernemers. Deze app kan op termijn verder uitgebouwd worden met een aantal slimme functionaliteiten, denk aan relevante data via een dashboard, Augmented Reality, of informatie over verkeersstromen voor een optimale bereikbaarheid van de stad.

Maastricht als Smart City

VodafoneZiggo, Centrummanagement Maastricht, Gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht, MECC en SOM hebben de handen ineengeslagen. Nadat het publieke WiFi-netwerk door middel van 135 acces-kasten is geïnstalleerd in de stad, kan Maastricht verder uitgebouwd worden als Smart City. Online bereikbaarheid is tegenwoordig een belangrijk begrip en met de realisatie van Maastricht als Smart City wordt dit begrip vervuld voor alle bezoekers van de stad. Daarnaast kan er een optimaal aanbod voor prijs/kwaliteit geboden worden aan alle deelnemende ondernemers in de stad. Zoals eerder genoemd doet Maastricht het al erg goed, maar door de realisatie van dit Smart City project wordt de stad ook op digitaal vlak koploper.

“Met de aanleg van het WiFi-netwerk, speelt Maastricht voor nu en de toekomst in op de digitale wereld waarin we leven.” (Paul ten Haaf, Centrummanagement)

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Gemeente Maastricht

UM

Centrummanagement Maastricht

WiFi

VodafoneZiggo

SOM

Het weer in Limburg
dinsdag 17 juli 17:21 Zwaar bewolkt Maastricht 26.5 °C WNW 4 Min: 17 Max: 26
Evenementen