Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Groete Oonbekinde als Stadsreus Gigantius in optocht naar de Markt
zaterdag 13 januari 09:00

In navolging van de ode aan Mao & Truus (2016), Garderezjimint De Kachelpiepers (2017) maken de Tempeleers dit jaar een ode aan de jubilerende Stadsreus Gigantius en zijn gilde.

Groete Oonbekinde als Stadsreus

Om bij het 50- jarig jubileum en het belang van het Reuzengilde Gigantius voor de stad Maastricht stil te staan, hebben de Tempeleers Gigantius tot het uitroepthema voor 2018 gemaakt. Zo wordt de Groete Oonbekinde op zondag 14 januari 2018 als Stadsreus Gigantius door de Tempeleers begeleid naar de Markt. De Tempeleers spelen de rol van burger, rijk of arm uit de tijd van de reus.

Tempeleersmedaille

Ook de Tempeleersmedaille gaat helemaal in het teken staan van Stadsreus Gigantius. Zo gaat de nu nog Groete Oonbekinde,als Stadsprins van Maastricht personen onderscheiden met de Tempeleersmedaille in de gradaties Ridder, Officier, Kommandäör en Groot Officier in de Orde van Gigantius. De Prinsemedaille wordt in de Orde van de Keneknap uitgereikt.

Mensen die een onderscheiding van de Stadsprins ontvangen, krijgen deze omdat ze zich op enige manier verdienstelijk hebben gemaakt voor Maastricht en/ of de Mestreechter Vastelaovend.

Route optocht Prins oetrope

De optocht voor het uitroepen van de nieuwe Stadsprins is op 14 januari 2018. De tocht naar de Markt begint rond 14.00 uur voor het opgeknapte stationsplein en trekt via de Wycker Brugstraat, over de Servaasbrug, door de Maastrichter Brugstraat, Kleine Staat, Grote Staat en Spilstraat naar de Markt, waar rond 15.11 uur de demasqué verwacht wordt. Voordat ’t Maske afgaat wordt eerst nog stilgestaan bij Jerôme Slakhorst en zijn gezin, die in de Zwoer mer plezerige daog vaan de Vastelaovend, Maastricht in 2017 voorgingen.

 

 

 

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Tempeleers

Prins van Maastricht

Het weer in Limburg
maandag 16 juli 08:32 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 20.3 °C O 2 Min: 14 Max: 29
Evenementen