Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Lezing Frans Hoeben: Kloosters in Limburg
zaterdag 03 februari 10:00

Frans Hoeben geeft op zondag 4 februari om 16.00 uur een gratis toegankelijke lezing bij Boekhandel Dominicanen over zijn onlangs verschenen boek Kloosters in Limburg. Uitgangspunt van de lezing is kloosters rond Maastricht en omgeving.

Maria ter Hemelopneming, Trans Cedron, Onder de Bogen, Godsboomgaard of gewoon ’t Kloostertje, het zijn de prachtige namen van (voormalige) kloostergebouwen in Limburg. Veel van de Limburgse kloosterlingen zijn inmiddels vertrokken en wat achterblijft is hun erfgoed in de vorm van honderden abdijen en kloosters. Wat te doen met deze - dikwijls enorme en imposante - gebouwen: afbreken of herbestemmen?

Vanaf de jaren zestig loopt het aantal kloosterlingen terug. De kerken lopen leeg, de jeugd heeft weinig interesse in het religieuze leven en de kloosters vergrijzen. Steeds meer kloosters komen leeg te staan; sommige gebouwen overleven de sloophamer niet, anderen krijgen een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als hotel, boekhandel of appartementencomplex.

In Kloosters in Limburg worden de maar liefst vierhonderd kloosters in deze provincie beschreven. Het gebouw is bij de beschrijvingen als invalshoek genomen, maar er wordt ook ingegaan op de veelal wisselende bewoning en het (huidige) gebruik van de kloosters. De heldere tekst en de fraaie foto’s en illustraties maken van deze uitgave een onmiskenbaar standaardwerk over kloosters in Limburg.

 

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Kloosters in Limburg

Het weer in Limburg
woensdag 29 januari 02:51 Zwaar bewolkt Maastricht 3.2 °C ZW 3 Min: 3 Max: 6
Evenementen