Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Limburgers let op uw portemonnee met Carnaval
vrijdag 09 februari 10:00

De kans dat een zakkenroller toeslaat is 7,1 keer groter tijdens carnaval. In de voornaamste carnavalssteden vindt 9,8 procent van alle jaarlijkse zakkenrollerijen plaats tijdens carnaval. Dit blijkt uit onderzoek van Feestkleding365.nl, waarbij Nationale Politiecijfers werden opgevraagd en ruim 2.000 carnavalsvierders werden ondervraagd.

Minder zakkenrollen tijdens carnaval in Maastricht

Maastricht spande al jaren de kroon wat het aantal zakkenrollen betreft. Afgelopen jaar daalde het Maastrichtse aantal zakkenrollen tijdens carnaval echter met 40,7 procent. Het beleid van Maastricht tegen zakkenrollers lijkt goed te werken. Maastricht (67 gevallen in 2017) stond haar koppositie af aan Eindhoven (133). Ook in Roermond en Sittard-Geleen daalde het aantal zakkenrollen.

Forse stijging aandeel zakkenrollen tijdens carnaval in Venlo

In Venlo is juist het tegenovergestelde aan de hand. Hier is het percentage zakkenrollen tijdens carnaval 2017 fors gestegen ten opzichte van 2016. Het aantal zakkenrollerijen steeg flink met 133%.

Ruim 1 op de 10 carnavallers wel eens bestolen

Bij 12,8 procent van de carnavalgangers is er wel eens wat gestolen tijdens carnaval. Vooral jassen zijn een gewild item voor dieven. Bij bijna de helft van de diefstallen (49,7 procent) is er een jas gestolen. Ander voorwerpen die veel worden gestolen zijn portemonnees (16,9 procent) en fietsen (14,3 procent). In 2017 werden er in totaal 78.698 fietsendiefstallen geregistreerd. Gemiddeld is de kans op fietsendiefstal tijdens carnaval 1,9 keer groter dan dagen buiten de carnavalsperiode.

Aanranding en seksueel ongewenst contact

Ondanks een lichte daling in het aantal aanrandingen op landelijk niveau (2,2 procent daling), werden er in 2017 2.095 aanrandingen geregistreerd. Aanrandingen blijken tijdens carnaval nog vaak voor te komen. De kans op een aanranding is volgens de politiecijfers 3,5 keer groter tijdens carnaval dan buiten carnaval. 18 procent van alle vrouwelijke respondenten gaf aan, wel eens te maken te hebben gehad met ongewenst seksueel gedrag tijdens carnaval.

Het volledige onderzoek is hier terug te vinden: https://www.feestkleding365.nl/carnaval-2018#veilig

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

carnaval

Het weer in Limburg
dinsdag 14 augustus 20:04 Zwaar bewolkt Maastricht 20.3 °C WNW 2 Min: 17 Max: 22
Evenementen