Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
18e editie van het Teddyberenziekenhuis in het Maastricht UMC+
dinsdag 20 maart 08:00

IFMSA-Maastricht organiseert op 20, 21 en 22 maart 2018  voor de 18e keer het Teddy Bear Hospital (TBH) in het Maastricht UMC+.

Meer dan duizend kleuters komen naar het ziekenhuis met hun zieke knuffel om een bezoekje te brengen aan de berendokter. Het doel is om de kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de gezondheidszorg, om zo de angst voor dokters en het ziek zijn enigszins weg te nemen. Het TBH wordt mede mogelijk gemaakt door het Maastricht UMC+, Sanquin, Ikea Heerlen, ABN AMRO, fysiotherapie Olislagers, De Boekenwurm, boekenhandel Dominicanen, Albert Heijn Bunde en BunderBräu.

Het Teddy Bear Hospital is een rollenspel. Dat houdt in dat kleuters van 4 t/m 7 jaar als 'vader' of 'moeder' hun beer of andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Medisch studenten spelen voor arts en behandelen de 'patiënten'. Het terras op de vierde verdieping van het Maastricht UMC+ is voor deze gelegenheid opgedeeld in een groot aantal spreek-, behandel- en operatiekamers. Allereerst gaan de kinderen naar de wachtkamer, net zoals in het echte ziekenhuis. Hier krijgen ze een verhaal te horen over Lotje, een meisje met een knuffelbeer die naar het ziekenhuis gaat om een prikje te halen. Lotje wil dat de knuffelbeer haar prik krijgt, omdat zij zelf erg bang is voor de prik. Veel kinderen zullen dit herkennen, omdat ze dit zelf al eens hebben meegemaakt.

Van röntgen tot operatie

Vervolgens worden de kinderen met hun knuffels naar de spreekkamers begeleid, waar de studenten samen met de kinderen de knuffels van top tot teen onderzoeken. Er worden röntgenfoto's gemaakt, armen en benen gegipst, pilletjes voor de zieke knuffel gehaald en natuurlijk worden er ontzettend veel pleisters geplakt. Er zijn simulatie-röntgenapparaten aanwezig die via een röntgen-kleurplaat aan de kinderen kunnen laten zien wat hun knuffel gebroken heeft. Tevens kunnen de kleuters in kleine operatiekamers, van top tot teen gekleed in operatiepakken, de knuffels beter maken of in de gipskamers de knuffels een echt gips aanbrengen. Verder heeft ons teddyberenziekenhuis een apotheek waar de kinderen pilletjes (gepofte rijst) kunnen halen voor de zieke knuffelbeer, een laboratorium waar ze testjes kunnen doen om te kijken wat voor een ziekte de knuffel heeft en hebben we een mini hart- en vaatcentrum waar ze allerlei hart- en vaatproblemen kunnen bekijken. De scholen die een bezoek brengen aan het Teddy Bear Hospital hebben ook lesmateriaal ontvangen, zodat ze het thema 'ziek zijn' voorafgaand aan het bezoek aan het Teddyberenziekenhuis in de klas kunnen bespreken.

Internationale studentenvereniging

Het Teddy Bear Hospital wordt georganiseerd door de International Federation of Medical Students' Associations (IFMSA). Dit is een internationale organisatie van medisch studenten, die actief is in meer dan 90 landen en zich bezighoudt met het promoten van 'Global Health'. IFMSA-Maastricht organiseert projecten voor en door studenten. Het project werd in 2001 voor het eerst georganiseerd in Maastricht en zal dit jaar voor de 18e keer plaatsvinden! Elk jaar weer succesvoller dan het jaar daarvoor. Ook in andere medische faculteiten in Nederland en in het buitenland heeft het project al vele keren met succes plaatsgevonden.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Teddy Bear Hospital

IFMSA

Het weer in Limburg
maandag 25 oktober 10:36 Zwaar bewolkt Maastricht 8.9 °C Z 3 Min: 3 Max: 12
Evenementen