Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Boekpresentatie Wido Smeets: Goed gerei
vrijdag 25 mei 08:30

In boekhandel Dominicanen vindt zaterdag 26 mei om 12.30 uur de presentatie plaats van het nieuwe boek van Wido Smeets: Goed gerei; Opkomst en ondergang van een (meubelmakers)familie. Tevens zal Wido Smeets worden geïnterviewd door Leon Verdonschot.

Goed gerei

In het nabij Roermond gelegen Maasdorp Wessem begint Leio Smeets tussen de twee wereldoorlogen een houtbedrijf dat hij – pienter, gedreven en ondernemend als hij is – uitbouwt tot een bloeiende fabriek waar moderne, fraai vormgegeven meubels worden gemaakt. In 1946 maakt hij zijn zes zonen mede-eigenaar. In de naoorlogse jaren beleeft de NV Smeets Houtindustrie een verdere groei maar ontstaan ook de eerste scheurtjes in het bastion. Na Leio’s dood in 1958 botsen de karakters van de broers harder dan voorheen. Meningsverschillen, economische tegenslag, verkeerde beslissingen, ziekte en dood zorgen voor de onvermijdelijke neergang. In een subtiel literair weefwerk van documentaire teksten, interviews, reportages, speculatieve beschouwingen en herinneringen reconstrueert Wido Smeets een eeuw eigen familiegeschiedenis.

Wido Smeets was stratenmaker en — drie weken — leraar geschiedenis eer hij zich bekeerde tot de journalistiek. Hij werkte in diverse functies bij dagbladen en richtte in 2007 cultureel maandblad Zuiderlucht op, waarvan hij nog steeds hoofdredacteur is. Eerdere boeken van zijn hand waren Van Sint Pieter naar Sint Pieter, Enkeltje Utopia en Ze droeg geen navelpiercing.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Wido Smeets

Het weer in Limburg
maandag 19 november 03:33 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht -0.7 °C NO 3 Min: 2 Max: 7
Evenementen