Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Grote verschillen in stoeptax bij Limburgse gemeenten
woensdag 20 juni 10:30
Limburgers die een gehuurde container op de openbare weg willen plaatsen, zijn in sommige gemeenten een stuk duurder uit dan in andere gemeenten.

Dit jaar maakt 46,9 procent van de Limburgse gemeenten gebruik van een ‘stoeptax’, zoals de precariobelasting die gemeenten in rekening kunnen brengen ook wel wordt genoemd. In de andere gemeenten is het plaatsen van een container kosteloos. Dit blijkt uit onderzoek van Afvalcontainershop.nl, dat deze tarieven (2018) van alle Nederlandse gemeenten in kaart bracht.

Cijfers

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er bij ongeveer de helft (49,7%) van de Nederlandse gemeenten kosten in rekening worden gebracht voor het plaatsen van een container op de openbare weg. Bij alle andere gemeenten (50,3%) is het plaatsen van een container kosteloos. Voor het plaatsen van een container voor een periode van 14 dagen bedragen de kosten dit jaar gemiddeld 35,01 euro.

Provinciale verschillen

In het onderzoek is gekeken ook gekeken naar de provinciale verschillen. Inwoners uit de provincie Noord-Holland blijken met een gemiddeld tarief van 56,85 euro het duurste uit te zijn. Groningers betalen met een gemiddeld tarief van 6,85 euro het kleinste bedrag aan stoeptax.

In de Limburgse gemeenten ligt de stoeptax, met een gemiddelde heffing van 27,16 euro, lager dan het landelijk gemiddelde, maar de verschillen tussen de gemeenten kunnen nog wel hoog oplopen. Inwoners van de gemeenten Maastricht (90,35 euro), Brunssum (118,80 euro) en Mook en middelaar (124,40 euro) zijn het duurste uit om een container voor 14 dagen op de openbare weg te plaatsen.

Voor het in kaart brengen van de gemeentelijke tarieven is in eerste instantie gebruikgemaakt van de informatie die op de gemeentelijke websites wordt verstrekt. Bij de gemeenten die deze informatie niet op de website hebben staan, zijn de tarieven per telefoon en/of e-mail opgevraagd.
Alle onderzoeksresultaten staan, inclusief interactieve kaart met de hoogte van de stoeptax per gemeente, gepubliceerd op: https://www.afvalcontainershop.nl/container-stoeptax
Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

stoeptax

Het weer in Limburg
zaterdag 16 februari 10:19 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 7.4 °C ZZW 3 Min: 1 Max: 12
Evenementen