Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Unieke achternamen in Maastricht door dialect
zondag 05 augustus 09:30

We kennen allemaal iemand die de Jong, Jansen of de Vries heet, dit zijn dan ook de top 3 meest voorkomende achternamen in Nederland.

Maar niet in elke streek zijn deze namen zo veel vertegenwoordigd. Inwoners van Maastricht hebben bijvoorbeeld vaak een eigen manier van spreken, zo ontstaat er verschil tussen de meest voorkomende achternamen in Maastricht en in Nederland. In de top 20 meest voorkomende achternamen zijn er maar zeven die ook verschijnen in de top 100 van Nederland.

Top 20 meest voorkomende achternamen

In de top 20, opgesteld door Telefoonboek.nl, staan maar liefst 13 namen die geen enkele keer in de top 100 voorkomen. Dit is vrij bijzonder voor een grote stad met 122.753 inwoners. De namen die wel in de top 100 voorkomen zijn voornamelijk patroniemen, dit zijn namen die aangeven van wie de persoon in kwestie een nazaat is. Janssen geeft aan dat diegene Jans zoon was bijvoorbeeld.

Echt Limburgs

De eerste tien achternamen bevat acht achternamen die het meest voorkomen in Limburg. Alleen Hermans en Jacobs komen ook in andere streken veel voor. Het gebruik van twee s’en is namelijk typisch Limburgs, Beckers is een Limburgse uitspraak voor bakker en Habets is van oorsprong een Limburgse familienaam. Met deze kennis is het niet gek dat deze namen voornamelijk in deze streek voorkomen. Is uw naam typisch Limburgs? Bekijk de top 20 en zie of u er tussenstaat.

De top 20 meest voorkomende achternamen is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl zijn:

 

01.      Janssen

02.      Smeets

03.      Willems

04.      Beckers

05.      Habets

06.      Franssen

07.      Hermans

08.      Nelissen

09.      Jongen

10.      Jacobs

11.      Dassen

12.      Peters

13.      Stevens

14.      Theunissen

15.      Houben

16.      Aarts

17.      Bastiaens

18.      Bosch

19.      Coenen

20.      Leenders

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
maandag 21 januari 10:50 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht -3.7 °C ZZW 2 Min: -8 Max: 3
Evenementen