Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Open Monumentenweekend Maastricht
donderdag 06 september 08:30

Voor Open Monumentendag 2018 is landelijk als thema gekozen: ‘In Europa’. Het Gouvernement aan de Maas is geopend ter gelegenheid van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Het Verdrag van Maastricht heeft onlangs het Europees Erfgoed Label ontvangen. Het Verdrag van Maastricht werd in 1992 ondertekend in het Maastrichtse Gouvernement. Met de ondertekening van het Verdrag werd de  Europese munt geïntroduceerd en kreeg het Europees Parlement wetgeven de macht. Op zaterdag 8 september kan men een bezoek brengen aan de plekken in het Provinciehuis  waar de vergadering en de ondertekening van het Verdrag van Maastricht hebben plaatsgevonden. Tevens is er een kleine expositie met de  officiële Nederlandse versie van dit Verdrag en een expositie over het Europees Erfgoed Label.

In Maastricht wordt daarnaast het thema Duurzaam Erfgoed belicht. Op zaterdag 08 september kan men in de Lambertuskerk de Beurs over Duurzaamheid en Monumenten bezoeken. Voor ons monumentaal erfgoed bieden technologische ontwikkelingen en innovaties steeds meer kansen om verduurzaming mogelijk te maken met behoud van de cultuurwaarden van het erfgoed.  Het toepassen van zonnecollectoren, dubbel glas of het isoleren van vensters, daken of muren is bij monumenten of historische panden niet altijd mogelijk zonder de monumentale kwaliteit aan te tasten. Tijdens deze beurs kunnen burgers zich oriënteren bij specialisten over de verschillende duurzaamheidsoplossingen; subsidiemogelijkheden; duurzaamheidshypotheken en technische innovaties.

Op zondag 09 september bieden veel monumenten tevens een podium voor het cultuurevent  Het Parcours. Dit evenement valt samen met de autoloze zondag van Maastricht. Er is een route gemarkeerd met een groene loper die vanaf het Vrijthof via de Boschstraat naar Het  Bassin loopt . In dit kader zijn bijzondere monumenten aan de Boschstraat en het Bassin opengesteld, waaronder het Hotel Monastère; het woonhuis van Petrus Regout; de voormalige Timmerfabriek en het Eiffelgebouw en de Elektrische Centrale en de ketelhuizen van de Sphinx, waar nu het filmhuis Lumière is gevestigd.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, en het  wordt georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek;  hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days en wordt gesponsord door de Bank Giro Loterij.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Sint Lambertuskerk

Het weer in Limburg
maandag 18 oktober 03:03 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 7.8 °C Z 2 Min: 4 Max: 15
Evenementen