Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Klein Gulpen en Koepelhof winnen de CZ-Verwenzorgprijs 2018
donderdag 20 september 10:00

De zorgcentra Koepelhof Maastricht en Klein Gulpen hebben de CZ-verwenzorgprijs 2018 gewonnen.

Van de in totaal 300 ingezonden ideeën werden er 40 beloond met een prijs, waaronder dus de inzendingen van Koepelhof in Maastricht en Klein Gulpen in Gulpen. De zorgcentra van Envida hebben daarmee allebei een bedrag van € 800, - gewonnen, te besteden aan een activiteit voor en met de bewoners.

De CZ Verwenzorgprijs is een initiatief van het CZ Fonds. Doel: de kwaliteit van leven, nu of straks, voor chronisch en ongeneeslijke zieken in de psychiatrie, ouderen- en gehandicaptenzorg beter maken. Om het bedenken en uitvoeren van goede ideeën te stimuleren bij de zorgaanbieders, is de CZ Verwenzorgprijs in het leven geroepen. Het uitgangspunt van verwenzorg is aandacht voor al het goede binnen de zorg en dat ook uitspreken en waarderen. 

De CZ Verwenzorgprijs wordt gekoppeld aan een bepaald thema, elk jaar een ander thema. Dit jaar was gekozen voor ‘Groentefris & fruitig leven: onze zorg!’.

Het winnende idee van Koepelhof was ‘met smaak, samen gemaakt’, aangevuld met een workshop in gezonde fruitsnacks, moties en fingerfood. Ook gaan bewoners enkele keren mee naar de markt om fruit te kopen.

Klein Gulpen had gekozen voor ‘Eigen regie in handen met groente en fruit, waarbij bewoners zelf bepalen welke keuzes er gemaakt worden met betrekking tot fruit en groente. Ook helpen ze mee in de bereiding van maaltijden en hapjes. 

Waarom dit thema?

Gezonde voeding is belangrijk voor de (fysieke) gezondheid van cliënten en heeft ook een sociale en culturele functie die in het welbevinden doorwerkt. Cliënten vinden gezonde voeding (ook) belangrijk, maar eten soms niet voldoende groenten en fruit. Hier liggen kansen die benut kunnen worden! Denk aan het snijden en schillen van groenten & fruit. Vaak wordt de consumptie van groente en fruit beperkt door een gebrek aan eetlust en/of door slik- en kauwproblemen. Fruit kan bijvoorbeeld ook worden verwerkt in yoghurt, vla, ijs of in een smoothie. Als het om groenten gaat is er vaak veel meer mogelijk qua smaakvariatie. Waarom zouden groenten niet 50% van de maaltijd kunnen uitmaken? Tenslotte ligt er een kans om verse en lekkere regionale producten aan te bieden aan cliënten.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Koepelhof

Het weer in Limburg
donderdag 21 maart 15:54 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 16.1 °C ZO 1 Min: 5 Max: 14
Evenementen