Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Recordaantal openstellingen tijdens Weekend van de Wetenschap 2018
maandag 08 oktober 14:30

Ruim 150.000 bezoekers hebben dit weekend een van de 350 deelnemende locaties, een recordaantal openstellingen, van Weekend van de Wetenschap bezocht.

Door heel Nederland, waaronder ook in Maastricht, openden bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea hun deuren voor het publiek om hen kennis te laten maken met de wondere wereld van wetenschap en technologie. In 2019 vindt Weekend van de Wetenschap plaats op 5 en 6 oktober.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “Wetenschap begint met een fundamentele nieuwsgierigheid door je bij alles af te vragen hoe het zit. Het is belangrijk dat ook kinderen blijven vragen waarom dingen zo zijn. Weekend van de Wetenschap biedt jong en oud de kans om gedurende 48 uur bij bedrijven en instellingen binnen te kijken om de wereld van wetenschap en technologie te ontdekken. En die wereld is ontzettend fascinerend!”

Tijdens Weekend van de Wetenschap kwamen bezoekers op locaties waar normaal gesproken de deuren van gesloten blijven. Zo kon je dit jaar backstage bij ziekenhuizen zoals op de researchafdeling van het Prinses Máxima Center voor kinderoncologie in Utrecht, of rondleidingen krijgen op de operatiekamer van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. In Utrecht Science Park presenteerden het Hubrecht Institute, het Westerdijk instituut (beide KNAW) en Regenerative Medicine Center Utrecht (UMC Utrecht) onder de noemer “Een dagje in de cel” hoe er op hoogwetenschappelijk niveau wordt samengewerkt aan de allerkleinste onderdelen van elk lichaam. Westerdijk Instituut vernoemde zelfs een nieuw ontdekte schimmel speciaal naar Weekend van de Wetenschap: Fusicolla septimanifiniscientiae. Voor een kennismaking met vernieuwingen op het gebied van energie, voeding en gezondheid was het publiek aan het juiste adres bij de tientallen georganiseerde activiteiten van Innovate Experience in Arnhem. Daarnaast kon je door het hele land extra wetenschap- en technologieactiviteiten doen bij chemiebedrijven, sterrenwachten, musea en depots.

Ambassadeurs André Kuipers, Daan Roosegaarde en Eveline Crone

Niemand minder dan André Kuipers, kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde en hoogleraar Eveline Crone waren dit jaar als ambassadeur verbonden aan Weekend van de Wetenschap. André Kuipers bezocht 7 oktober niet alleen ESA ESTEC maar ging 6 oktober ook zelf backstage en bracht per helikopter een bezoek aan MAAK Haarlem, BASF Heerenveen, Zpannend Zernike Groningen en Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). Bij KAF gaf hij ’s avonds nog met moderator Sander Koenen een collegetour in aanwezigheid van honderden kinderen. Aansluitend leidde ambassadeur Daan Roosegaarde de astronaut en alle aanwezige bezoekers rond in zijn nieuwe Space Waste Lab dat onlangs op 5 oktober zijn wereldpremière beleefde. Eveline Crone was op donderdag 4 oktober aanwezig bij de openingsactiviteit van Weekend van de Wetenschap. In De Balie in Amsterdam sprak zij met aanwezige pubers in de zaal over de misverstanden van het puberbrein. Zondag 7 oktober was zij bij de publieksactiviteit ‘Backstage in je brein!’ in de Stadsgehoorzaal in Leiden en organiseerde met het Brain and Development Research Center en NeuroLabNL een bijeenkomst voor wetenschappers, onderwijs- en andere praktijkpartners om samenwerking en kennisbenutting te bevorderen. Ook lanceerde ze de hernieuwde website kijkinjebrein.nl.

Publieksonderzoek naar de datawijsheid van Nederlanders

Onder leiding van prof. dr. Liesbet van Zoonen onderzoekt Weekend van de Wetenschap dit jaar in samenwerking met het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities de kennis en het gedrag van Nederlanders op het gebied van digitale technologieën en datastromen in hun eigen buurt. Door de online en interactieve game ‘Jouw buurt, jouw data’ te spelen wordt onze datawijsheid onderzocht. Wat weten Nederlanders over het delen van persoonlijke gegevens in hun leefomgeving en hoe gaan zij daar mee om?

Maandag 1 oktober gaf minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het startschot van het onderzoek in Den Haag. Minister van Engelshoven liep aansluitend met Liesbet van Zoonen en drie leerlingen uit groep 8 van de OBS Benoordenhout uit Den Haag een fysieke datawandeling langs punten waar data wordt opgeslagen. Meedoen aan het online onderzoek kan nog het hele jaar; op weekenvandewetenschap.nl is de interactieve game te vinden. Heel Nederland kan zo een bijdrage leveren aan de wetenschap.

Weekend van de Wetenschap

Jaarlijks organiseert NEMO Weekend van de Wetenschap met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit grootste landelijke technologie- en wetenschapsevenement van Nederland wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het eerste weekend van oktober voor het publiek hun deuren openen. Het doel hiervan is om Nederland te laten ervaren hoe belangrijk en interessant wetenschap en technologie zijn.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Week van de Wetenschap

Het weer in Limburg
donderdag 26 november 19:13 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 6.0 °C O 2 Min: 7 Max: 9
Evenementen