Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Tom Dumoulin organiseert groots wielerevenement in Maastricht
dinsdag 09 oktober 17:30

De jeugd aan het fietsen krijgen, dat is het doel van de Tour de Dumoulin, een wielerevenement dat voor 2019 op de agenda staat.

Toen ik de uitnodiging van Tom Dumoulin kreeg om aanwezig te zijn bij het bekend maken van plannen voor 2019 dacht ik meteen aan zaken als: Hij start wel/niet in de Giro/Tour/Vuelta, hij gaat meer klassiekers rijden, hij gaat nieuwe ploeggenoten bekend maken etc; echter niets van dit alles toen bleek dat Tom iets geheel anders aan de opgetrommelde media wilde meedelen in de vorm van de Tour de Dumoulin.

Met name de jeugd meer aan het bewegen, sporten en liefst wielrennen krijgen dat is de gedachte achter een groot wielerevenement dat Tom Dumoulin samen met Roy Packbier van The PEPr Company  gaat organiseren in Maastricht om zodoende de wielersport in Limburg meer op de kaart te zetten.

"Ondanks al die successen die wij Nederlanders de afgelopen jaren hebben behaald valt het mij op dat ik tijdens mijn trainingsuren vrijwel geen aanwas zie van jeugdige renners in het Limburgse. Er is vrijwel dagelijks een koers op de TV en deze worden gevolgd door heel wat liefhebbers. Hoe kan het dan dat er vrijwel geen nieuwe leden bij wielerclubs bijkomen. Dat vraag ik me steeds weer opnieuw af” verteld Tom Dumoulin tijdens een persbijeenkomst in de Skybar van het Student Hotel.

Met die gedachte in zijn achterhoofd ontstond bij Tom het idee om een groot wielerevenement te organiseren in Maastricht. “Het wordt een wielerbelevingsevenement waarbij alle takken van deze sport in het daglicht komen te staan. De bus van Sunweb kan bezocht worden, mecaniciens geven uitleg hoe je een renfiets moet onderhouden, er zijn clinics en er worden drie toertochten georganiseerd waarbij een groot deel van mijn trainingsparcours door het Nederlands en Belgisch Limburg aangedaan wordt met het doel meer mensen kennis te laten maken met de wielersport met hopelijk als resultaat dat we meer jongeren en evengoed ouderen op de fiets te krijgen.

Een topsporter is een egoïstisch mens en dat ben ik dus ook, maar daarnaast wil ik ook iets betekenen in de samenleving. Het geeft me een goed gevoel als ik mensen en zeker de jeugd enthousiast kan maken om de wielersport actief te gaan beoefenen. Ik had als jongen van 15 het geluk dat mijn ouders me konden helpen op financieel gebied want het is niet voor iedereen zomaar weggelegd om een renfiets, helm, schoenen etc aan te schaffen. Daarnaast wordt er een flink beroep gedaan op voornamelijk de ouders om hun kinderen te begeleiden naar trainingen en wedstrijd. Wij als beroepswielrenner stappen in de luxe bus van de sponsor, worden opgevangen door professionele medewerkers etc etc, maar voor de jeugd ligt dit allemaal anders. Middels de door ons opgerichte stichting Tour de Dumoulin willen we bekijken of we hierin iets kunnen betekenen,” aldus Dumoulin.

Er moet volgens Dumoulin meer gevoel bij het publiek komen wat wielrennen allemaal inhoudt. Hij geeft als voorbeeld aan dat hij onlangs bij de kapper ( die hem niet kende ) meemaakte. De kapper vroeg hem wat hij deed voor de koste en toen Tom vertelde dat hij beroepswielrenner was vroeg de kapper hoeveel uur per dag dat kost aan trainen. Het viel bijna achterover toen hij hoorde dat er dagen zijn van 6 tot 8 uur trainen. Dumoulin: “Het gros van de mensen weet zoiets niet en ook dat wil ik meegeven tijdens het evenement. Alles wat met de wielersport te maken heeft moet op de een of andere manier langs komen die dag.”

De datum voor het evenement is voor 2019 vastgesteld op 6 oktober zijnde de eerste zondag na het Wereldkampioenschap wielrennen dat gehouden wordt in Yorkshire van 22 tot en met 29 september.

Tijdens de persbijeenkomst waren ook enkele jeugdige wielrenners aanwezig die allen een vraag aan Tom mochten stellen, waaronder :Wat eet je het liefst? ( pizza, maar dat is natuurlijk niet zo goed voor me) Hoe vaak train je ( zes dagen per week als er geen wedstrijd tussen zit ) Wie was je voorbeeld? ( had ik eigenlijk niet ik vond wielrennen gewoon cool ) Hoe kwam het dat je bent gaan wielrennen? ( ik deed eerst aan voetbal, maar wilde op mijn 15e wel eens iets anders proberen. De Amstel Gold Race finishte toen nog in Maastricht vlakbij mijn ouderlijk woonhuis en daar ging ik altijd al kijken. Hierdoor raakte in wel geïnteresseerd en kwam toen bij een wielerclub terecht waar ik een fiets kon lenen om te testen of deze sport wel iets voor mij zou zijn. Ik werd al snel besmet met het wielervirus).

Na afloop mocht de jeugd samen met Tom het logo onthullen van de stichting Tour de Dumoulin.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Tom Dumoulin

wielrennen

Tour de Dumoulin

Het weer in Limburg
maandag 20 mei 22:36 Zwaar bewolkt Maastricht 12.3 °C W 3 Min: 12 Max: 21
Evenementen