Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
World Press Photo te zien in Centre Céramique
woensdag 10 oktober 14:00

De wereldberoemde fototentoonstelling World Press Photo staat vanaf vrijdag 19 oktober t/m zondag 11 november weer in Maastricht.

World Press Photo 2018 wil de wereld verbinden met de verhalen die ertoe doen. De expo is niet alleen een overzicht van de beste persfoto’s van het jaar, het is tegelijkertijd een historisch document van 161 foto’s van 42 fotografen. Het is het resultaat van de jaarlijks gehouden wedstrijd voor fotojournalistiek. Op de dag van de opening geeft een van de curatoren van de World Press Photo 2018 een rondleiding. De tentoonstelling is in meer dan 100 steden over de hele wereld te zien. Alleen al in Maastricht trekt deze 10.000 bezoekers.

Winnaar 2018 Ronaldo Schemidt

In 2018 heeft de (Nederlandse) organisatie een nieuwe procedure geïntroduceerd voor de bekendmaking van de winnaars. Ze hebben eerst zes genomineerden onthuld voor de foto van het jaar van elke categorie, en pas op de dag van de prijsuitreiking is de winnaar bekend gemaakt. Dit jaar was dat Ronaldo Schemidt.  De Venezolaan die al sinds 2004 voor Agence France-Presse werkt, maakte de foto tijdens de opstanden in zijn geboortestad Caracas. Op de foto zien we een man met een gasmasker op, wiens rug in brand staat: hij lijkt weg te willen rennen van het vuur. De man op de foto is de 28-jarige José Víctor Salazar Balza. Samen met duizenden anderen kwam hij op 3 mei 2017 in aanvaring met de oproerpolitie in Caracas. President Maduro probeerde op dat moment meer macht naar zich toe te trekken met het instellen van een grondwetcommissie. Salazar Balza overleefde het incident, maar liep wel eerste- en tweedegraads brandwonden op. Opmerkelijk is dat een collega van Schemidt, Juan Barreto, foto’s instuurde van hetzelfde incident. Hij won een derde prijs met zijn serie. De jury koos voor de foto van Schemidt omdat zijn beeld volgens hen “het geweld, de energie en de woede samenvat”. Ook zou de foto symbolisch zijn omdat Balza een masker draagt. Daardoor representeert hij niet alleen zichzelf die in brand staat, maar ook het idee van een brandend Venezuela.”

De World Press Photo 2018 toont de beste persfoto’s van 2017. 4548 fotografen uit 125 landen stuurden ruim 73.000 foto’s in. In de tentoonstelling zijn de winnende foto’s te zien in categorieën als Hard Nieuws, Sport, Hedendaagse kwesties, Mensen, Natuur, en Milieu. Rond de World Press Photo 2018 tentoonstelling zijn de volgende activiteiten georganiseerd:

Programma

Vrijdag 19 oktober van 14:00 tot 15:00 uur Op de eerste dag van World Press Photo is er een rondleiding  (Engelstalig) door de tentoonstelling. Deze wordt gegeven door een van de curatoren van World Press Photo.  Prijs: € 4,50. Leden-prijs: € 3,50 (korting alleen in voorverkoop) Aanmelden via klantenservice@maastricht.nl  of 043- 350 5600.

Zaterdag 3 november 14.30 – 15.30u  Rondleiding door de World Press Photo- tentoonstelling door Martin Egter van Wissekerke 

Ieder jaar vraagt Centre Céramique een fotograaf of cameraman een rondleiding te geven door de World Press Photo-tentoonstelling. Dit jaar hebben we Martin Egter van Wissekerke  gevraagd om u te gidsen. Martin Egter van Wissekerke (Heerlen 1961) is eind 1996 als cameraman begonnen bij TV8 Limburg, werkte vervolgens bij L1 en daarna, nu al meer dan 10 jaar, voor het NOS Journaal in binnen- en buitenland. Ook verzorgt hij reportages voor Nieuwsuur, ARD en ZDF en maakt hij documentaires. Zijn laatste documentaire 'De Vergeten Krijgers' ging vorig jaar tijdens het Nederlands Filmfestival in première.

Deelname: € 4,50/ € 3, 50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop). Aanmelden: klantenservice@maastricht.n l of 043-350 56 00.

Zondag 11 november 14.30u -15.30 World Press Photo Presentatie- fotograaf John Peters

Ieder jaar tijdens de World Press Photo tentoonstelling vraagt Centre Céramique een (Limburgse) persfotograaf om een presentatie te geven over zijn werk. Dit jaar is de keuze gevallen op John Peters (Roermond, 1973).  Hij is reeds twee keer genomineerd voor de Zilveren Camera, en werkt als freelancer voor o.m. Dagblad de Limburger. Deze zondag vertelt hij over zijn werk, en laat hij beelden zien die hij de afgelopen decennia gemaakt heeft. Deelname  € 5,00 / € 4,00 voor bibliotheekleden, korting alleen in voorverkoop). Aanmelden via klantenservice@maastricht.nl  of 043- 350 5600.  

World Press Photo

Stichting World Press Photo is een in 1955 in Nederland opgericht onafhankelijk platform voor internationale persfotografie. De stichting wil met haar activiteiten de publieke belangstelling voor persfotografie vergroten en de vrije doorstroom van informatie wereldwijd bevorderen. Ieder jaar beoordeelt een onafhankelijke, internationale jury de inzendingen in verschillende categorieën. Inzendingen worden ontvangen van fotojournalisten, agentschappen, kranten en magazines uit heel de wereld. Voor meer informatie www.worldpressphoto.org

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

World Press Photo

Het weer in Limburg
donderdag 21 maart 15:24 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 15.8 °C O 2 Min: 5 Max: 14
Evenementen