Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Gravel Series Limburg kijkt tevreden terug naar ‘gravel’ seizoen
donderdag 11 oktober 14:00

 

De organisatie achter de Gravel Series Limburg kijkt met nog één rit (zaterdag 13 oktober as.) te gaan met veel plezier terug naar het afgelopen ‘gravel’ seizoen. Meer dan zevenhonderd wielrenners uit Nederland, België en Duitsland namen deel aan dit nieuwe event op de Limburgse wielerkalender.

Wat is ‘gravellen’?

De Gravel Series Limburg zijn toertochten die voeren over de vele onverharde gravelpaden die Zuid-Limburg rijk zijn. Er wordt gereden op mountainbikes, crossfietsen en speciale gravelfietsen. De Gravel Series Limburg bestaan uit drie aparte events. Dit is een bewuste keuze geweest om de pracht van het Limburgse landschap het hele jaar door [25 maart, 13 mei en 13 oktober] te presenteren aan de deelnemers.

Banaan wijkt voor Limburgs fruit

De organisatie besloot vanaf het eerste event ook direct samen te werken met Limburgse fruittelers. De banaan moest plaats maken voor de Limburgse appel en peer. Een succesvolle zet waarmee veel aandacht voor de fruittelers en voor het landschapsbeheer is gegenereerd. Deze stap is een bewuste keuze licht George Deswijzen van de Stichting Crossborder Cycling Limburg toe. “Wij maken met z’n allen gebruik van de Limburgse landwegen en genieten van de mooi verzorgde velden en boomgaarden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we ook kiezen voor Limburgse appels en peren. In elk jaargetijde is het landschap waarin we fietsen anders. Dit weten onze deelnemers die uit Nederland, België en Duitsland komen zeer te waarderen. Het is daarom juist belangrijk dat fruittelers het landschap zo mooi kunnen blijven preserveren voor ons en de daaropvolgende generaties.”

‘Liberation’ edities 2019

Vanwege het grote succes van de gravel series in 2018 heeft de organisatie besloten om in 2019 een vervolg te geven aan het evenement. Voor 2019 staan dan ook twee zeer bijzondere Gravel evenementen op de agenda. De Stichting Crossborder Cycling Limburg heeft gekozen om het thema van de bevrijding (Liberation) aan de Gravel series te koppelen.

In de praktijk betekent dit dat op zondag 5 mei 2019 (Bevrijdingsdag) en in het eerste of tweede weekend van september (75 jaar bevrijding Zuid-Limburg) twee gravel ritten worden georganiseerd over verschillende afstanden. Bij deze ‘Liberation’ edities vieren we de vrijheid in Nederland op 5 mei en in september 2019 vieren we de vijfenzeventigjarige herdenking van de bevrijding van Zuid-Limburg.

De ‘Liberation’ edities worden gekenmerkt door bijzondere ritten over de vele prachtige gravel en onverharde paden in Zuid-Limburg (Eijsden-Margraten, Maastricht, Gulpen-Wittem, Vaals, Simpelveld, Voerendaal, Valkenburg, Kerkrade) en de grensstreek. Genieten van het unieke Zuid-Limburgse landschap en aandacht voor de Limburgse fruitteelt die zo bepalend is binnen hetzelfde landschap is een belangrijk aspect. Daarnaast passeren we vele plaatsen die een eigen uniek verhaal vertellen over het thema bevrijding, vrijheid, gedenken en herdenken. Hierbij valt o.a. te denken aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, Mesch het eerste Nederlandse dorpje dat bevrijd werd, de Siegfriedlinie en de vele monumenten die teruggrijpen naar de historie van de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Limburg. Tevens zullen verschillende re-enactors gekleed in kleding uit die tijd aanwezig zijn op en langs de route.

De organisatie werkt met betrekking tot deze evenementen nauw samen met de gemeente Eijsden-Margraten, Limburg Cycling, Toma Cycles Kerkrade, Andi-druk, Technolyt, Clif bar en Specialized Bicycles. De komende maanden wordt hard gewerkt aan de nadere invulling van de Gravel series Limburg, ‘Liberation’ edities.

Zie ook: https://vimeo.com/261996392


Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Gravel Series Limburg

Bevrijding

Het weer in Limburg
maandag 20 mei 22:42 Zwaar bewolkt Maastricht 12.2 °C W 3 Min: 12 Max: 21
Evenementen