Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Postzegels over grenscorrectie België-Nederland
maandag 10 december 08:30

In het Gouvernement aan de Maas zijn afgelopen week nieuwe postzegels gepresenteerd met als thema de grenscorrectie tussen Nederland en België bij de gemeenten Visé, Eijsden-Margraten en Maastricht. Het betreft zowel een Belgische als een Nederlandse postzegel.

De postzegels zijn ontworpen door studenten van de kunstacademies van Luik en Maastricht. De winnende ontwerpen zijn van Antonio Puglisi (B) en van Quinty Hafkenscheid (NL). De eerste exemplaren werden uitgereikt aan de leden van de rijksgrenspalencommissie, die vandaag eveneens in het Gouvernement aanwezig was om het proces-verbaal te ondertekenen van de nieuwe ligging van twee grenspalen in het gebied.

De winnende postzegel van Puglisi drukt het concept uit van een vriendschappelijk verdrag tussen twee naburige landen die samenwerken voor een gemeenschappelijke ontwikkeling. De Nederlandse en Belgische handdruk verwijst naar een oud gebaar dat teruggaat tot de Egyptische beschaving.

Het winnend Nederlands ontwerp van Hafkenscheid heeft de Maas als uitgangspunt genomen en bevat eveneens een handdruk, maar daarnaast ook symbolen van de Maas, zoals de eend en de boot én een grenspaal. Hierdoor is de achtergrond een doorlopende foto van de Maas geworden en zijn daar omheen de pijlers gekozen.

Limburgs gouverneur Theo Bovens en plaatsvervangend gouverneur Catherine Delcourt van de provincie Luik memoreerden dat de grenscorrectie, die per 1 januari van dit jaar is ingegaan, wereldnieuws was omdat het een vrijwillige grondruil tussen beide landen was. Daarnaast konden Bovens en Delcourt melden dat met de ondervonden overlast in het gebied dit jaar korte metten is gemaakt. Voorheen was handhaving lastig omdat de politie telkens eerst de Maas over moest. Het gebied was niet over land via eigen grondgebied te bereiken. Door de grenscorrectie is dit nu wel mogelijk.

Hier zijn de postzegels te bestellen: https://shop.postnl.nl/webshop/collect-club

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Grenscorrectie Belgie Nederland

Postzegels

Het weer in Limburg
zondag 20 juni 02:14 Zwaar bewolkt Maastricht 20.0 °C Z 2 Min: 16 Max: 21
Evenementen