Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
25e (Jubileum) Editie Zweit veur Leid gaat door de binnenstad van Maastricht
maandag 10 december 10:00

De 25ste editie van Zweit veur Leid vindt plaats op 20 januari 2019. Een jubileumeditie die gevierd wordt met een prachtige route door de binnenstad van Maastricht.

De (overstroming van de) Maas was 25 jaar geleden de reden voor de eerste editie van Zweit veur Leid en het is dan ook niet voor niets dat de route van dit jaar langs en over de Maas loopt. De bruggen staan hierbij symbool voor de verbindingen die de goede doelen loop jaarlijks teweegbrengt in de stad Maastricht. Samen met de netwerkpartners Trajekt en Lionsclub Maastricht zijn Kamers met Kansen en woon-en werkgemeenschap Hartelstein geselecteerd als lokale goede doelen voor 2019.

De route van Zweit veur Leid 2019 start en finisht bij Complex aan de Griend en bestaat uit 4 rondjes van elk 3 kilometer. Er vindt geen tijdswaarneming plaats, want Zweit veur Leid is geen wedstrijd, maar een charmant feel good evenement waar saamhorigheid centraal staat. Alle opbrengsten gaan naar lokale doelen die leed verzachten. Het bestuur van de stichting bestaat uit vrijwilligers, die samen met de netwerkpartners zorgen voor zoveel mogelijk sponsorgeld en lopers.

Hoe het ooit begon

Januari 1995, Limburg overstroomt en met name de dorpen Itteren en Borgharen worden zwaar getroffen. Ongeveer 8% (18.000 ha) van de oppervlakte van de provincie Limburg staat onder water en in Borgharen bereikt de Maas een recordhoogte van 45,90 meter boven NAP. Duizenden mensen worden geëvacueerd en huizen raken zwaar beschadigd. Reden genoeg voor een aantal Maastrichtse ondernemers om geld op te halen voor de getroffenen. Hoe? Door het organiseren van een goede doelen loop, die ze Zweit veur Leid noemen. En zo is een traditie is geboren.

Goede doelen 2019

Kamers met Kansen is project van o.a. Trajekt en biedt jongeren met problemen thuis, op school en/of het werk een (nieuwe) kans. In een positieve omgeving en met individuele coaching zijn deze jongeren binnen anderhalf jaar klaar om zelfstandig verder aan hun toekomst te bouwen. De opbrengsten van Zweit veur Leid worden besteed aan de realisatie van twee extra studio’s. Daarnaast worden de woonkamer, de ontmoetingsplek voor de jongeren, en de bestaande kamers opgeknapt. Tot slot is er dringend behoefte aan een nieuwe keuken, met apparatuur, die afhankelijk van de hoogte van de opbrengst ook nog gerealiseerd kan worden.

Woon- en werkgemeenschap Hartelstein is een stichting waar dak- en thuislozen worden opgevangen. De stichting beschikt op dit moment over 15 kamers voor de opvang van 15 bewoners. De exploitatie van de woongemeenschap wordt grotendeels betaald uit de verkoop van kringloopgoederen en de exploitatie van een kleine horecavoorziening. Met de opbrengsten van Zweit veur Leid heeft de stichting de mogelijkheid om de kamers, die al 25 jaar in dezelfde sobere staat zijn, op te knappen en om nieuwe (tweedehandse) keukenapparatuur aan te schaffen voor het professionaliseren van de horecavoorziening en de vergaderruimte zodat de totale exploitatie beter bekostigd kan worden.

Eerste echte goede doelenloop

Zweit veur Leid is de eerste, echte goede doelenloop van Maastricht en is in 25 jaar uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie met vaste plek op de evenementenkalender. Inschrijven kan via de website zweitveurleid.nl/inschrijven

 

 

 

 

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Goede doelen

Zweit veur Leid

Het weer in Limburg
maandag 21 januari 10:48 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht -3.7 °C ZZW 2 Min: -8 Max: 3
Evenementen