Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Betere mammogrammen door gebruik contrastvloeistof
donderdag 17 januari 11:00

Eerste- en tweedejaars leerlingen van een middelbare school zijn in staat om succesvol een mammogram te beoordelen op afwijkingen als er gebruik wordt gemaakt van contrastvloeistof.

In bijna 85 procent van de gevallen waren de leerlingen (met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 13 jaar) in staat om een afwijking te identificeren die eerder op een klassiek mammogram werd gemist door een radioloog. “We willen hiermee laten zien dat de mammogram met contrastvloeistof een techniek is waarmee we in staat zijn nauwkeuriger tumoren mee op te sporen”, zegt radioloog dr. Marc Lobbes van het Maastricht UMC+.

In Nederland worden vrouwen van 50 tot 75 jaar iedere twee jaar opgeroepen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Door middel van een röntgenfoto van de borsten (mammogram) wordt bepaald of iemand wordt doorverwezen naar het ziekenhuis voor vervolgonderzoek. Het klassieke mammogram heeft een nauwkeurigheid van ongeveer 80 procent. Dat houdt in dat één op de vijf afwijkingen wordt gemist. Een grotere nauwkeurigheid is dan ook wenselijk. Maastrichtse radiologen introduceerden in 2013 daarom een nieuwe techniek, de zogeheten contrast-enhanced mammography (CEM), waarbij er voorafgaand aan de scan een kleine hoeveelheid contrastvloeistof wordt toegediend in de bloedbaan.

Middelbare scholieren

Op het klassieke mammogram kan een grote hoeveelheid compact klierweefsel de beoordeling lastig maken. Het vraagt dan ook een getraind oog om een eventuele afwijking te detecteren.  Het toevoegen van contrastvloeistof maakt de beoordeling van de scan een stuk eenvoudiger (zie foto waarbij reguliere mammogram (li) en met contrast (re) ). Zo eenvoudig, dat ook eerste – en tweedejaars middelbare scholieren een relatief nauwkeurige beoordeling kunnen doen. Zo werden 134 leerlingen van het Maastrichtse Porta Mosana college aan de test onderworpen. Zij kregen allereerst een korte introductie over borstkanker, mammografie en de contrast-versterkte techniek. Vervolgens werden veertien mammogrammen voorgelegd, waarop eerder een tumor werd gemist door radiologen.

Beoordeling

In het geval dat de scholieren een klassiek mammogram (zonder contrastvloeistof) kregen te zienwisten ze in slechts 29 procent van de gevallen de juiste conclusie te trekken, waar de radiologen 76 procent juist beoordeelden. Wordt er contrastvloeistof toegevoegd aan dezelfde mammogrammen, dan werd gemiddeld 83 procent van de gevallen juist beoordeeld door de scholieren. “Deze resultaten willen natuurlijk niet zeggen dat deze leerlingen nu door kunnen gaan voor radioloog”, zegt Lobbes, die het onderzoek samen uitvoerde met radioloog (i.o.) dr. Thiemo van Nijnatten en chirurg dr. Marjolein Smidt. “Over het algemeen is de radioloog in staat om 95 procent juist te beoordelen op een mammogram met contrastvloeistof. We wilden met deze studie laten zien dat het beoordelen van een mammogram met contrastvloeistof eenvoudiger wordt en een waardevolle toevoeging is aan onze diagnostiek. Daarnaast is het een manier om scholieren enthousiast te maken voor het doen van wetenschappelijk onderzoek en een loopbaan in de zorg.”

In het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Cancer publiceerden de Maastrichtse onderzoekers recent hun resultaten.  In het Maastricht UMC+ worden jaarlijks ongeveer 550 mammogrammen gemaakt met contrastvloeistof. Deze worden in het merendeel gemaakt bij vrouwen die worden doorverwezen vanuit het bevolkingsonderzoek.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

contrastvloeistof

mammogram

Het weer in Limburg
maandag 18 oktober 02:54 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 7.8 °C Z 2 Min: 4 Max: 15
Evenementen