Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
 
Spionage-debat: 'Met praten zou dit voorkomen zijn'
dinsdag 12 februari 00:00

Dat beweren oppositieleider Manon Fokke en oud-voorzitter Lewie Bernards van de ondernemingsraad van de gemeente Maastricht.

Dinsdagavond is er een spoeddebat over de spionage-affaire in Maastricht. Het debat komt er nadat bekend is geworden dat mails van zeker 41 ambtenaren zijn doorzocht door een bedrijfsrecherchebureau. Dat had de opdracht gekregen van de inmiddels gepensioneerde gemeentesecretaris Piet Buijtels van Maastricht.

De Maastrichtse ambtenaren hadden kritiek geuit op de samenvoeging van de bedrijfsvoering van de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen. Ze waren kritisch over de arbeidsvoorwaarden en het sociaal plan. Bij een vergadering van het bestuur van het nieuwe bedrijfskantoor, het zogenaamde Shared Service Center, zou wethouder John Aarts van Maastricht hebben geopperd om weigerende ambtenaren te ontslaan. Zo ver kwam het niet, wel werd er dus een onderzoek ingesteld.

De conceptnotulen van de bestuursvergadering met de passage over het ontslag werden digitaal naar een aantal personen verstuurd. Een ambtenaar die niet wist dat de notulen vertrouwelijk waren, stuurde ze door naar meer mensen in het stadhuis, onder wie drie kritische ambtenaren. Om te onderzoeken wie de notulen lekte, werden de e-mails van een aantal ambtenaren en wethouders in het geheim gelezen en werd een aantal ambtenaren verhoord door een privé-bedrijfsrecherchebureau.

Het college van Burgemeester en Wethouders zegt van niets te weten; de gemeentesecretaris handelt namens het college van B&W en mag namens dit college integriteitsmeldingen in behandeling nemen en daar besluiten over nemen. Tot zo ver gaat er niets mis, aldus oppositieleider Manon Fokke. "Maar de vraag is als het zo grootschalig is, had je dan niet het college van B&W moeten informeren als gemeentesecretaris?"

Fokke gelooft niet dat het college van niks wist in de periode van april tot 17 december 2018,toen het college officieel op de hoogte werd gebracht.

Inmiddels is er een uitspraak van de landsadvocaat die een second opinion heeft uitgevoerd naar aanleiding van de spionagezaak. Deze meldt dat er een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ERHM) is, die inhoudt dat er niet mag worden gekeken in mailboxen van personeel, als het personeel daar niet van op de hoogte is gesteld.

Lewie Bernards, tot zijn pensioen in mei 2018 voorzitter van de ondernemingsraad (OR), is woest. Hij vindt dat de gemeente over de schreef is gegaan. Naar aanleiding van de berichtgeving in de krant heeft Bernards contact opgenomen met de huidige gemeentesecretaris om te horen of zíjn mailboxen en dossiers ook zijn doorgelicht door de recherche.

Bernards kan zich niet voorstellen dat zijn mails niet zijn bekeken. Hij was ten tijde van de desbetreffende notulen namelijk voorzitter van de OR en heeft daags na het ontvangen van de notulen een gesprek hierover gehad met Buijtels.

Bernards stelt dat op het moment dat bekend wordt dat de notulen in handen zijn van onder andere de OR alle partijen even om de tafel hadden moeten gaan zitten. "Als het gemeentebestuur slim was geweest, dan had het direct gezegd: 'Stop, iedereen even bij elkaar zitten, even de lucht klaren, excuses. En dan was de kous af geweest."

Meer informatie over .

Het weer in Limburg
woensdag 20 februari 17:24 Zwaar bewolkt Maastricht 10.7 °C ZW 3 Min: 4 Max: 11
Evenementen