Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Kunst en erotiek in de Dominicanenkerk in Maastricht
zondag 10 maart 10:30

De kunstenaars Toussaint Essers uit Maastricht en Annika Lochtman uit Delden exposeren hun werk in maart in de Dominicanenkerk in Maastricht. De tentoonstelling heet ‘Jeux d’images intimes, un petit florilèges`. Het thema is erotiek.  

Annika en Toussaint hebben een autonome stijl met belangrijke verschillen. Zo werkt de eerste vooral met verf, de tweede veel digitaal. Toch zijn er genoeg artistieke argumenten om gezamenlijk te exposeren. Zij werken figuratief, ze spelen een spel met ondeugd en onschuld. Misschien ook wel onderling, hun werken publiceren ze vaak op Facebook, waar ze op elkaar reageren. Zonder twijfel is Annika de herkenbare muze in de werken van Toussaint. Bij de uitwisseling op dit sociale platform ontwikkelt zich een groeiende schare volgers. 

Drie jaar geleden hebben ze elkaar ontdekt, allereerst als kunstenaar. Gaandeweg is er een liefdesrelatie ontstaan. Bovenal vinden ze in elkaar een artistieke geestverwantschap. Toussaint: “Zowel ons werk als onze levensvisie kent vele raakvlakken. We strijden beide tegen zelfingenomenheid en valse ernst, ofwel het harnas der volwassenheid. Daar stellen we wat ik noem onze ‘bloempjes van vreugd’ tegenover.” 

Onbevangen spel  

Het is een bepaalde onbevangenheid, die het bestaan licht houdt, die een bijzondere lading geeft aan de erotische kant van hun werk. Beide kunstenaars brengen hun erotische fantasie naar het niveau van kunst en laten de intimiteit aan de buitenwereld zien in een vaak speelse stijl, zonder zich iets aan te trekken van mogelijk negatieve commentaren. Zie bijvoorbeeld de fallussen in het werk van Annika en het spel wat ze daarmee speelt. 

Initiatiefnemer van de expositie in de Dominicanenkerk is Ton Stille van De Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP). Jaarlijks houdt de organisatie  naast de boekenbeurs in de St Janskerk een tentoonstelling. Dit jaar staat de beurs en dus ook de tentoonstelling in het teken van de erotiek. Hij zegt: “Ieder jaar hebben we een ander thema, zoals vorige jaren cartografie, Europa en devotionalia. Dit was voor ons een gewaagde keuze maar daar houd ik wel van”. 

Het is niet de eerste keer dat Annika en Toussaint samen exposeren. Ze hebben dat eerder gedaan, zoals in Italië. Niet eerder gebeurde het op zo’n prominente locatie als nu in de Dominicanenkerk in Maastricht. 

De expositie ‘Jeux d’images intimes, un petit florilèges’ duurt van zondag 10 maart tot zaterdag 6 april, 2019 in de Dominicanenkerk te Maastricht tijdens de openingsuren. De opening is zondag 10 maart om 14 uur. 

De Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) is op vrijdag 15 maart van 14:00 tot 19:00. Zaterdag 16 maart van 10:00 tot 18:00 en zondag 17 maart van 10:00 tot 17:00 uur.

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
donderdag 21 maart 15:21 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 15.8 °C O 2 Min: 5 Max: 14
Evenementen