Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
 
Wat speelt er bij de Statenverkiezingen? Vijf vragen...
donderdag 14 maart 00:00

Maar de verkiezingen zijn ook landelijk van groot belang. Daarbij is de hamvraag of de vier partijen van het kabinet Rutte-3 hun meerderheid behouden in de Eerste Kamer. Op 27 mei kiezen alle dertien nieuwe provinciale staten namelijk een nieuwe senaat.

50Plus

tatenlidStrausGeurtsHousmans

Bij de linkse oppositie staan twee nieuwe gezichten op de eerste plaats. CaldenbergCaldenberg

PepijnBanekePlusquin

Forum voor Democratie heeft met Ruud Burlet een politiek onbeschreven blad als lijsttrekker. DENK heeft met Selami Coskun een (meer) ervaren politicus op de eerste plaats. Coskun is gemeenteraadslid in Roermond voor DENK, vanaf 2014 zat hij voor de PvdA in de raad. Eind 2016 stapte hij uit de partij.

Bij de ChristenUnie is Francis van der Mooren lijsttrekker. Van de 11 lijsttrekkers zijn er dus vier vrouw.

De provincie gaat verder over het landbouwbeleid. Bijvoorbeeld over een geitenstop of over het al dan niet inkrimpen van de veestapel. Ook voert ze een actief beleid om de regionale economie te stimuleren. Zo heeft de provincie veel geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van de vier campussen in Sittard-Geleen, Venlo, Maastricht en Heerlen.

Andere taken van de provincie zijn toezicht op het naleven van milieuregels, beheer en aanleg van natuur en toezicht op de financiën van gemeenten.

Bijzonder voor Limburg is de sociale agenda. Die is bedoeld om de gezondheid te verbeteren en om mensen aan het werk te helpen. Ook kent de provincie Limburg als enige in het land een subsidie-regeling voor 31 maatschappelijke organisaties zoals Jong Nederland, ouderenbond KBO, vrouwenbeweging Zij-Actief en COC Limburg. Die krijgen samen ruim 3 miljoen euro per jaar.

De uitvoering van het klimaat- en duurzaamheidsbeleid. Het huidige provinciebestuur van CDA, VVD, D66 en PvdA pleit voor een aanpak die 'realistisch en betaalbaar' is en die op draagvlak kan rekenen.

Van een eventuele CO2-heffing voor bedrijven is het ook niet erg gecharmeerd omdat daardoor internationale bedrijven de provincie wel eens zouden kunnen verlaten. En dan met name die op bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen. Maar andere partijen zoals GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden dat de provincie veel meer ambitie moet tonen en niet teveel op de rem moet staan. Een andere vraag is waar windmolens moeten komen en of er zonneweides moeten komen op landbouwgrond.

Een verkiezingsonderwerp is zeker Maastricht Aachen Airport. Mag het vliegveld verder groeien en zo ja onder welke voorwaarden, is de vraag die elke partij op zijn eigen manier beantwoord. Ook over de toekomst van de landbouw wordt verschillend gedacht. Is het tijd dat ook in Limburg de veestapel kleiner wordt of juist niet? Of gaat het niet vooral om met name winst voor milieu en dieren en niet om aantallen dieren.

Verder wordt verschillend gedacht over de noodzaak en wenselijkheid van het al dan niet actief aantrekken van arbeidsmigranten om de Limburgse economie draaiende te houden, met dito fatsoenlijke huisvesting. Of moet veel meer de nadruk worden gelegd op het aan het werk helpen van Limburgse (langdurig) werkelozen.

Ook het openbaar vervoer staat hoog op de politieke agenda. Wat met de problemen op de Maaslijn. En moet er gratis OV komen voor bijvoorbeeld minima, 65-plussers of toeristen in het Heuvelland.

In vergelijking met de peilingen voor de provinciale statenverkiezingen van 2015 staan CDA, SP en D66 landelijk gezien op verlies. Winst wordt er vooral voorspeld voor GroenLinks en in mindere mate voor PVV en Partij voor de Dieren. Van de partijen die voor het eerst meedoen, staat Forum voor Democratie er erg goed voor en ook DENK staat op winst.

Maar in Limburg wordt altijd deels anders gestemd dan landelijk. CDA, PVV en SP scoren in onze provincie ruim boven het landelijk gemiddelde. VVD, D66, PvdA en GroenLinks zitten daar onder

Op basis van een vergelijking van de huidige landelijke peilingen en de 'Limburgse' factor zou het zomaar kunnen zijn dat de PVV weer de grootste wordt in Limburg, net als bij de provinciale statenverkiezingen van 2011. Het CDA zou dan de tweede partij worden, de VVD de derde.

Maar er blijft natuurlijk toch nog een aantal onzekere factoren. Het verloop van de landelijke campagnes heeft natuurlijk ook zijn weerslag in Limburg. V

Ook is het de vraag hoe sterk het Forum voor Democratie wordt in Limburg. Die partij voert feitelijk alleen een landelijke campagne tegen het kabinet Rutte III en gericht op de Eerste Kamer, met Thierry Baudet in de hoofdrol. Lijsttrekker Ruud Burlet uit Geleen wordt totaal niet geprofileerd als eerste man in de provincie. De partij doet ook niet mee aan provinciale debatten.

VBurlet

afsplitsingen

Lijsttrekker Marc van Caldenberg vertrouwt erop dat de SP de acht zetels van 2015 weet te behouden, met als verkiezingsslogan 'Breek de arrogantie van de macht'.

Meer informatie over .

Het weer in Limburg
donderdag 21 maart 15:19 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 15.8 °C ONO 2 Min: 5 Max: 14
Evenementen