Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
 
Waar gaan de waterschapsverkiezingen over? Zes vragen
vrijdag 15 maart 00:00

Dat bestaat sinds 1 januari 2017. Het is een fusie van de waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas.

Vijf vragen over de verkiezingen voor het Waterschap Limburg.

Het Waterschap Limburg zorgt voor veilige dijken, droge voeten en schoon en voldoende water. Het Waterschap gaat verdroging van landbouw- en natuurgebieden tegen door water te stuwen, beken te laten meanderen en toe te zien op naleving van regels voor het onttrekken van water. In totaal beheert het Waterschap in Limburg 170 kilometer aan kades langs de Maas om overstromingen te voorkomen.

Aijen

De actie van de inwoners had uiteindelijk succes. Want het Waterschap Limburg boog voor hun eis.

Het Waterschap Limburg heeft een voorzitter die ook dijkgraaf wordt genoemd. Verder is er dagelijks bestuur dat uit zes mensen bestaat. Die maken ook deel uit van het algemeen bestuur van dertig personen. Voorzitter-dijkgraaf is Patrick van der Broeck. Hij is oud-wethouder van Venray en oud-gedeputeerde voor het CDA.

De verkiezingen op 20 maart gaan voor 21 van de 30 leden van het algemeen bestuur. De negen andere leden zijn vertegenwoordigers van bedrijven, agrariërs en natuurterreinen. Zij worden respectievelijk benoemd door de Kamer van Koophandel (drie zetels), de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (vier zetels) en de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (twee zetels). Het Waterschap telt ruim 300 medewerkers.

Er doen zes partijen mee, verdeeld over veertien lijsten. Dat komt omdat Waterbelang met negen verschillende lijsten uitkomt, verdeeld over de hele provincie. Zo is er bijvoorbeeld de lijst Waterbelang Venray en Maasduinen en de lijst Waterbelang Midden-Limburg. Waterbelang is de lijst gelieerd aan het CDA, met ook politici van een aantal lokale partijen. De fractie Waterbelang is momenteel verreweg de grootste partij in het algemeen bestuur met vijftien zetels. Ze levert ook drie dagelijkse bestuurders: Rein Dupont (Oostrum), Remy Sleijpen (Hulsberg) en Josette van Wersch (Mechelen). Water Natuurlijk is de progressieve lijst die wordt gesteund door PvdA, GroenLinks, D66 en natuur- en milieu-organisaties. Zij heeft momenteel vier zetels en met Joke Kersten (Grubbenvorst) één lid in het dagelijks bestuur. De SP maakt geen deel uit van Water Natuurlijk. Die partij vindt dat de taken van het Waterschap moeten worden ondergebracht bij de provincie. Verder doen VVD en 50Plus als partij mee. Beide hebben momenteel ieder één zetel. Lokaal-Limburg doet voor het eerst mee. De partij is een samenwerkingsverband van twintig lokale partijen en is ook vertegenwoordigd in het Limburgs Parlement. Er doet ook één specifiek 'waterpartij' mee, namelijk het (landelijk) burgerinitiatief Algemene Waterschapspartij (AWP). Haar slogan is 'niet politiek, wel deskundig'.

Vaak staan er oud-politici op de . Freyoud-StatenlidIJffWeike

De verschillen tussen de partijen zijn in de praktijk niet heel erg groot. De twee grootste partijen zitten ook samen in het dagelijks bestuur. Waterbelang heeft van oudsher veel aandacht voor het belang van de boeren, Water Natuurlijk voor natuur en landschap. Maar beide leggen de nadruk op de noodzaak van maatregelen om de klimaatverandering op te vangen. Bijvoorbeeld om periodes van droogte beter op te kunnen vangen of de overlast van stortbuien. Daarvoor is de komende decennia honderden miljoenen euro voor nodig. Klimaatmaatregelen hebben overigens ook voor de andere deelnemende partijen prioriteit.

Meerssen was in mei vorig jaar in dat opzicht een opvallend voorbeeld. Daar zorgden hoosbuien tot twee keer toe voor veel water- en modderoverlast. Waterbelang en Water Natuurlijk zijn het grotendeels eens over de manier van aanpak.

Zowel Waterbelang als Water Natuurlijk benadrukt het grote belang van samenwerking met burgers en (belangen)organisaties. Ook willen ze de waterschapsbelasting met niet meer dan het inflatiepercentage verhogen. Al sluiten ze een verhoging niet helemaal uit als er veel extra geld nodig is voor klimaatmaatregelen. De meeste inwoners van Limburg betalen hun waterschapsbelasting samen met hun gemeentelijke belasting. Zij krijgen daarvoor een aanslag via BsGW. Dat staat voor Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen.

Dat heeft te maken met het stimuleren van de opkomst voor de waterschapsverkiezingen. In 2008 vonden die verkiezingen voor het eerst plaats. Bewoners konden hun stem uitbrengen via de post. Daarmee waren het de enige verkiezingen waarbij op afstand werd gestemd en niet in stemlokalen. Maar de opkomst was daardoor erg laag. Voor het toenmalige Waterschap Roer en Overmaas bedroeg die in 2008 23,6 procent, voor Peel en Maasvallei 25,7 procent. Vandaar dat is besloten om de waterschapsverkiezingen samen te laten vallen met die voor Provinciale Staten. In 2015 gebeurde dat voor de eerste keer. In maart dus voor de tweede keer. In 2015 lag de opkomst in Limburg rond de 40 procent.

Meer informatie over .

Het weer in Limburg
donderdag 21 maart 15:24 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 15.8 °C O 2 Min: 5 Max: 14
Evenementen