Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Nieuwe parkeerautomaten voor Maastricht
maandag 08 april 15:00

Sinds afgelopen week zijn vier nieuwe (test)parkeerautomaten in gebruik.

In mei en juni worden de resterende 400 parkeerautomaten gefaseerd vervangen. Er wordt gewerkt vanuit het centrum naar de buitenrand van de stad. De huidige parkeerautomaten zijn na zo’n 10 jaar aan vervanging toe. 

Vier (test)parkeerautomaten

De automaten staan op de volgende locaties:

·        Clermontlunet (1 automaat)

·        Avenue Céramique (2 automaten)

·        Kastanjelaan - speeltuin Fort Willem (1 automaat)

 

De vier nieuwe automaten zijn naast de oude automaten geplaatst. De vier parkeerautomaten zijn geplaatst om (technische) ervaring op te doen met installeren en aansluiten. Op basis van die ervaring wordt de planning voor de vervanging van alle automaten definitief gemaakt. De oude automaten worden afgekapt en buiten gebruik gesteld, maar blijven nog even staan als back-up. Mocht er bijvoorbeeld een storing zijn in de nieuwe automaten, dan kunnen de oude automaten tijdelijk weer aan worden gezet.

Kenteken invoeren

De automaten werken met een kentekensysteem. De parkeerder volgt de aanwijzingen op het scherm van de automaat en voert het kenteken in. Er hoeft geen ticket meer achter de voorruit te worden gelegd. Betalen kan met muntgeld, bankpas of mobiel belparkeren (app).

Energiezuinige automaten

Op dit moment zijn er 431 parkeerautomaten in Maastricht. Dat aantal wordt teruggebracht naar 400. De maximale loopafstand van een parkeerplek naar een automaat is 150 meter.

Alle 400 nieuwe parkeerautomaten zijn voorzien van een zonnepaneel. De parkeerautomaten werken zoveel mogelijk op eigen opgewekte stroom (van het zonnepaneel). Alleen de automaten die intensief worden gebruikt of die op een schaduwrijke plek staan worden op het elektriciteitsnet aangesloten. De nieuwe automaten verbruiken minder stroom en zijn voor 97% recyclebaar.

Hergebruik oude automaten

Een deel van de oude automaten uit Maastricht wordt hergebruikt in andere steden in Nederland. Zo nemen de gemeenten Diemen, Den Bosch, Sluis en Veenendaal in totaal zo’n 180 gebruikte  automaten over.

Bezoekerparkeerpas vervalt

Met de vervanging van de parkeerautomaten vervalt de bezoekersparkeerpas. Vanaf het voorjaar wordt stapsgewijs de digitale bezoekersregeling ingevoerd. Gebruikers van de bezoekersparkeerpas zijn hierover eind maart geïnformeerd. Deze maand ontvangen de huidige gebruikers meer informatie per brief. Kijk voor meer informatie over de digitale bezoekersregeling op: https://www.gemeentemaastricht.nl/product/bezoekersregeling-parkeren-voor-bezoek/

Mobiel belparkeren

Uiteraard werkt mobiel belparkeren ook met de nieuwe parkeerautomaten. Mobiel belparkeren is een veilige, snelle en makkelijke manier om parkeergeld te betalen met een mobiele telefoon.

 

 

 

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Parkeerautomaat

Het weer in Limburg
maandag 19 augustus 23:47 Mix van opklaringen en middelbare of lage bewolking Maastricht 16.1 °C ZW 2 Min: 13 Max: 20
Evenementen