Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
 
Zorgelijk: drugsdumpingen in Limburg blijven toenemen
maandag 15 april 00:00

Uit recente cijfers van de politie blijkt dat het afgelopen jaar 62 keer drugsafval in onze provincie werd achtergelaten. In 2017 was het aantal drugsdumpingen nog 41.

dumpingendumpingendumpingendumpingen

Gedeputeerde Hans Teunissen maakt zich zorgen over deze cijfers. "Het is een punt van aandacht waar we de komende jaren keihard aan moeten gaan werken." Volgens hem is er genoeg gedaan om het aantal dumpingen terug te dringen. "We werken samen met politie en gemeente." De gedeputeerde denkt dat er meerdere oorzaken zijn dat het aantal dumpingen nu weer is toegenomen. "Mogelijk wordt er meer synthetische drugs geproduceerd. Het kan ook zijn dat ze in Brabant minder dumpen en meer in onze provincie. Het is wel bewezen dat de criminelen nieuwe grondstoffen gebruiken die voor meer afval zorgen."

Volgens Patrick Ewalds, Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) van de brandweer, neemt het aantal dumpingen sinds 2010 steeds verder toe. Hij komt na een melding als een van de eersten ter plaatse. "Sinds vorig jaar alarmeert de meldkamer alle meldingen waarbij wij als AGS altijd zijn betrokken." Volgens Ewalds neemt de hoeveelheid afval ook toe. Ook bij Bloem Incidenten Service, dat gespecialiseerd is in het opruimen en afvoeren van chemisch afval, merken ze een toename. "Het zijn grotere dumpingen, en soms wordt het al rijdend uit het voertuig gegooid." Dat lijkt onlangs ook het geval te zijn geweest in een natuurgebied bij Weert. Daar was een spoor van een chemisch goedje, waarschijnlijk uit een rijdende auto, achtergelaten. Het gras was al verkleurd door het bijtende spul.

drugsdumpingendumpingen

Als er een telefoontje binnenkomt met de melding dat er afval in het bos is gevonden, dan gaat er een boswachter naartoe. “Vaak is het afval op een bospad neergezet.” Volgens hem zijn de paar dumpingen in zijn natuurgebied nog maar een topje van de ijsberg.

Weert en Sittard-Geleen lijken een gewilde plek te zijn om vaten met drugsafval te lozen. Zo werd Weert vorig jaar al minimaal zes keer opgezadeld met het spul waar criminelen van af moesten. Saillant detail: op 4 april moesten brandweer en politie maar liefst vijf keer in de gemeente in actie komen voor een drugsdumping.

Meer informatie over .

Het weer in Limburg
dinsdag 23 april 22:11 Zwaar bewolkt Maastricht 17.3 °C ZO 2 Min: 10 Max: 23
Evenementen