Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
De Huisdag van Huis voor de Kunsten Limburg op 17 mei in Maastricht
woensdag 17 april 10:30

Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert op vrijdag 17 mei van 10.00-15.30 uur de Huisdag in Lumière Cinema

Laat je inspireren door de medewerkers van het Huis, gastsprekers en optredens. Maak kennis met de beleidsterreinen op het gebied van kunsten en erfgoed waarbinnen het Huis actief is. Ontmoet onze samenwerkingspartners en doe kennis op over de meest uiteenlopende onderwerpen. Tijdens diverse sessies geven we allerlei tips. Onder andere over het werven en binden van vrijwilligers en de uitdagingen waar het culturele verenigingsleven in Limburg voor staat. Daarnaast geven we tips over  ‘Storytelling’ als marketingstrategie, het organiseren van cultuureducatie- en community arts-projecten en de wijze waarop je creativiteit kunt inzetten bij maatschappelijke vraagstukken. Kom je naar de Huisdag dan kun je er ook voor kiezen om met eigen ogen het industrieel erfgoed van de nabijgelegen Sphinxfabriek ontdekken! We sluiten de dag af met een borrel waar je partners uit het culturele veld ontmoet. 

Kortom: de Huisdag staat in het teken van inspireren, netwerken en kennisdelen. Stichtingen en verenigingen op het gebied van kunsten, erfgoed en welzijn, creatieve ondernemers, adviseurs en beleidsmedewerkers cultuur verwelkomen wij graag. Jij komt toch ook? 

Programmaoverzicht 

10.00-10.30 uur: inloop

10.30-10.35 uur: welkom 

10.45-11.45 uur: blok 1, keuze uit:

Verenigingsondersteuning

Community Arts

Creatief ondernemen

Sphinxtour (rondleiding langs industrieel erfgoed) 

12.00-13.00 uur: lunchpauze* en artistieke intermezzo’s                  

13.15-14.15 uur: blok 2, keuze uit:

Binden en boeien van vrijwilligers

Storytelling

Cultuureducatie

Sphinxtour (rondleiding langs industrieel erfgoed) 

14.30-15.30 uur: netwerkborrel

15.30 uur: einde Huisdag 

* Er zijn vegetarische opties tijdens de lunch. 

Programmaomschrijving 

Verenigingsondersteuning (blok 1) 

Tijdens de sessie verenigingsondersteuning bespreken we oude en nieuwe vormen van ‘verenigen’. Het Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) presenteert tijdens de bijeenkomst de resultaten van de Verenigingsmonitor 2018 - Limburg, een onderzoek naar de ‘stand van’ het verenigingsleven in onze provincie. Deze bijeenkomst is interessant voor personen die zelf actief zijn in een vereniging en personen in organisaties die culturele verenigingen adviseren en meer te weten willen komen over de uitdagingen waar verenigingen vandaag de dag voor staan. 

Community Arts (blok 1)  

Tijdens de inspiratiesessie community arts gaan we met elkaar in gesprek over het fenomeen ‘community arts’ (projecten op het snijvlak van het culturele en sociale domein) en het organiseren van community arts projecten. Wat verstaan we onder community arts? Wat is de rol van burgers bij de totstandkoming van dergelijke projecten en hoe kunnen we ze begeleiden? Wat zijn de do’s en don’ts? We hebben gastsprekers uitgenodigd die ruime ervaring hebben met het initiëren, begeleiden en uitvoeren van community arts projecten. Zij gaan met groepjes deelnemers in gesprek over dit onderwerp en delen hun kennis en kunde. Deze sessie is interessant voor personen en organisaties die werkzaam zijn in de cultuur- en/of welzijnssector en culturele (burgerparticipatie)projecten (willen) organiseren, ondersteunen of stimuleren. 

Creatief ondernemen (blok 1)  

In de inspiratiesessie creatief ondernemen geven we kunstenaars en culturele organisaties tips over de wijze waarop ze hun creativiteit kunnen (door)ontwikkelen en inzetten ten behoeve van maatschappelijke vraagstukken en de behoeften van onderwijsinstellingen en bedrijven etc. Hoe kun je jouw creativiteit of die van een culturele instelling inzetten in andere domeinen en inspelen op actuele vraagstukken of vraagstukken van andere doelgroepen. Deze sessie is bedoeld voor makers en culturele instellingen in alle kunstdisciplines.   

Vinden en binden van vrijwilligers (blok 2) 

Deze sessie gaat over het vinden en binden van vrijwilligers aan je organisatie. Tijdens de sessie krijg je tips over de wijze waarop je vrijwilligers kunt werven, de wijze waarop je een vrijwilligersorganisatie kunt aansturen of inrichten en de wijze waarop je de continuïteit van vrijwilligersorganisaties en -activiteiten kunt waarborgen. Ook gaan we in op de vraag wat je kunt en mag verwachten van vrijwilligers en is er ruimte om eigen ervaringen en vragen te delen. Deze sessie is interessant voor organisaties op het gebied van erfgoed en kunsten die met vrijwilligers werken en tips willen krijgen over het vinden, binden en inzetten van vrijwilligers. 

Storytelling (blok 2) 

Communicatie en marketing bestaan uit een breed pallet aan strategieën. Zet je die op de juiste manier in, dan levert het veel op voor je organisatie en de activiteiten die je organiseert. Maar waar begin je nu eigenlijk? In deze creatieve sessie zoomen we in op Storytelling, een strategie die kan dienen als bouwsteen voor jouw organisatie. Hoe vertel je het verhaal van jouw organisatie? Hoe raak je met jouw authentiek verhaal de doelgroep? Deze sessie is bedoeld voor personen die met een creatieve blik naar hun organisatie willen kijken. De sessie is geschikt voor zowel bestaande als nieuwe organisaties op het gebied van erfgoed en kunsten. 

Cultuureducatie (blok 2) 

Wat verstaan we onder cultuureducatie? Wat houdt de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit nu eigenlijk in en wat betekent dat voor de samenwerking tussen scholen en culturele instellingen/aanbieders? In deze sessie bespreken we het brede palet van cultuureducatie en maken we inzichtelijk hoe een cultuureducatieproject tot stand kan komen en welke partijen daar in Limburg bij betrokken zijn. Deze sessie is bedoeld voor culturele (vrijwilligers)organisaties op het gebied van zowel kunsten als erfgoed die geen of nauwelijks ervaring hebben met het organiseren van cultuureducatieprojecten en graag basiskennis willen opdoen. 

Sphinxtour (blok 1 & 2) 

De Sphinxtour is een rondleiding door de nabijgelegen Sphinxpassage. De rondleiding geeft deelnemers aan de Huisdag een kijkje in de historie van de voormalige Sphinxfabriek en de herbestemming van de locatie. 

Deelnemen 

De Huisdag is gratis toegankelijk. Wil je het evenement bijwonen, meld je dan vóór 1 mei a.s. aan via https://hklimburg.nl/huisdag 

Let op! Aanmelden voor de Huisdag is verplicht. Het aantal plaatsen per sessie is beperkt. Vol = vol.

 

Huisdag 2019

17 mei 2019, 10.00 - 15.30 uur

Lumière Cinema, Bassin 88, 6211 AK Maastricht

 

 

 

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Huis voor de Kunsten Limburg

Het weer in Limburg
donderdag 23 mei 13:21 Zwaar bewolkt Maastricht 20.3 °C WZW 3 Min: 7 Max: 21
Evenementen