Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Limburgse Proeftuin ‘Dans: Right Now!’ toegekend
vrijdag 10 mei 12:00

De Nederlandse Dansdagen: Een beter dansklimaat in de regio waarbij het landelijk belang van de dans bediend wordt.

Minister Van Engelshoven (Cultuur, D66) trekt in 2019 en 2020 4 miljoen euro uit om culturele vernieuwing in de regio te stimuleren. Het bedrag wordt door verschillende stedelijke regio’s verdubbeld. Er gaan 15 culturele proeftuinen, verspreid over het hele land, van start. Een daarvan is de Proeftuin ‘Dans: Right Now!' in Limburg. Deze heeft het doel om het klimaat voor dans in de regio te verstevigen, zodat danstalenten de mogelijkheid krijgen om zich te ontplooien en nieuw (internationaal) publiek ontwikkeld kan worden.

De Stedelijke Cultuurregio Zuid heeft een meerwaarde voor het dansveld van Nederland en daarbuiten op het gebied van festivals, urban dans en dans voor een jong en divers publiek. Deze regio heeft een groeiend divers landschap waarin 3 landelijke- en internationale dansfestivals (de Nederlandse Dansdagen, The Notorious IBE en Schrit_tmacher) aanwezig zijn die zowel urban dans, moderne dans en klassiek ballet programmeren, produceren en met elkaar verbinden als ook opleidingen, een groeiend aantal choreografen en SALLY Dansgezelschap Maastricht.

Voor Festival de Nederlandse Dansdagen is er een centrale rol weggelegd binnen de Proeftuin, waarbij er een intensievere samenwerking aangegaan wordt met de andere festivals in de regio, The Notorious IBE en Schrit_tmacher. Samen zal er geïnvesteerd worden in een beter en bruisender dansklimaat in de regio waarmee er meerwaarde wordt gecreëerd voor de gehele danssector in Nederland.

Ronald Wintjens, directeur van de Dansdagen, zegt hierover: ‘Als festival willen wij relevant zijn voor een zo groot en breed mogelijk publiek, zowel professionals als dansen cultuurliefhebbers in het algemeen. Daar hebben we de afgelopen jaren reeds sterk op ingezet middels het toevoegen van extra festivaldagen, ontwikkeling van speciale programmaonderdelen voor een breder publiek (zoals Bloedbanden, waarbij hele families hun verhaal in dans vertellen op een bijzondere plek in Maastricht, of Club Tweak, een ultieme dancebeleving in een clubsetting), co-productie en co-creatie en een sterk inhoudelijk programma. De Proeftuin Dans is een prachtige kans om deze ontwikkeling door te zetten en de dans verder te laten wortelen en ontwikkelen. Niet alleen binnen de Stedelijke Cultuurregio Zuid, maar in heel Nederland.’

Dinsdag 1 oktober barst de 22e editie van Festival De Nederlandse los. Zes dagen lang is de top van de Nederlandse danswereld weer in Maastricht om de ongekende diversiteit en kwaliteit van de Nederlandse dans met het publiek te vieren.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
dinsdag 02 juni 23:26 Zwaar bewolkt Maastricht 18.9 °C NW 2 Min: 12 Max: 27
Evenementen