Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Opening van de 9e Bibliotheek op school in IKC Heer
dinsdag 11 juni 11:00

Maastricht heeft er sinds vrijdag 24 mei 2019 weer een Bibliotheek op school bij in de nieuw ingerichte Suringarschool in de wijk Heer.

Centre Céramique is bijzonder trots op deze 9e Bibliotheek op school (dBos) in IKC Heer. Meerdere partners hebben hier hun krachten gebundeld: P.C. BS Suringar, Peuteropvang Taman Kanak Kanak en Centre Céramique.  Zij maken de begeleiding en het volgen van de ontwikkeling van kinderen nog mooier en rijker! De scholen waar onder begeleiding van Centre Céramique inmiddels een bibliotheek is gestart, zijn: Basisschool Scharn, Basisschool Manjefiek, Basisschool St. Oda, Basisschool Amby, Basisschool Dynamiek, Basisschool De Geluksvogel, Speciaal Basis Onderwijs /Speciaal Onderwijs Talententuin Maastricht en Basisschool Anne Frank.

Leren begint bij leesplezier

Wist u dat veel kleuters bij aanvang van de basisschool een achterstand hebben van 2.000 woorden? Dat bij het verlaten van de basisschool 25% van de leerlingen een taalachterstand heeft van 2,5 jaar? En dat Nederland 1,5 miljoen laaggeletterden telt? Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen of ze lezen of niet. Onderzoek toont aan dat lezers niet alleen hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op schoolsucces en intelligentie. Leren begint bij lezen. Wie kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis verwerven en zich ontwikkelen. Een goede taalbeheersing zorgt ervoor dat kinderen betrokken zijn bij wat er om hen heen gebeurt. Om onderwijs en overheid te ondersteunen bij bovengenoemde problematiek, introduceert de Bibliotheek een nieuwe landelijke aanpak: de Bibliotheek op school.

De Bibliotheek op school

Met de Bibliotheek op school werken bibliotheken en scholen structureel samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. Doel is kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school en thuis. Op dit moment maken 2.498 kinderen in Maastricht gebruik van de Bibliotheek op school. Zij lenen samen per jaar 63.311 boeken. In deze scholen is een aantrekkelijke actuele basiscollectie aanwezig voor kinderen van 2 tot 12 jaar. De kinderen krijgen een mooie bibliotheek in huis met hele interessante, spannende maar vooral ontzettend leuke boeken. Belangrijk is dat de leesconsulent van Centre Céramique intensief samenwerkt met de leescoördinator van de school, in samenwerking met het team, om het leesplezier bij de kinderen te bevorderen. Het leesgedrag van de kinderen wordt gemonitord en waar nodig worden de collectie en de activiteiten aangepast. Ook is er aandacht voor mediawijsheid en ouderparticipatie. Bibliothecarissen worden bijgeschoold tot leesconsulent en mediacoach. Leerkrachten worden bijgeschoold tot leescoördinator. Vier uur per week is een leesconsulent van de bibliotheek aanwezig en werkzaam in de school.

Kunst van Lezen

De Bibliotheek op school komt voort uit een grootschalig landelijk leesbevordering-project genaamd ‘Kunst van Lezen’. Op veel plaatsen in Nederland ontstaan bibliotheken op school. Inmiddels zijn er al onderzoeksresultaten bekend over de effectiviteit van de Bibliotheek op School. Het blijkt dat kinderen die op een school zitten met een dBos meer gemotiveerd zijn om te lezen en ook meer gaan lezen. Hierdoor gaat hun leesvaardigheid vooruit.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

bibliotheek op school

Het weer in Limburg
zondag 05 juli 07:05 Zwaar bewolkt en regen Maastricht 18.1 °C ZW 4 Min: 17 Max: 20
Evenementen