Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Sloep- en drakenbootwedstrijden op de Maas: Slaag op Mooier Maos
donderdag 27 juni 12:30

Na het prachtige sloeproei weekend van vorig jaar bij de Maastrichtsche Water Sport Club (WMC) gaan we op zaterdag 29 juni aanstaande voor de 2e keer aan de slag met de Slaag op Mooier Maos.

Dit jaar verwachten we ruim 400 deelnemers op MWC, Hoge Kanaaldijk 100 in Maastricht. Met deze wedstrijd wil de organisatie geld ophalen voor Jonge brein onderzoekfonds Limburg. Dit fonds steunt mensen met een hersenaandoening. Het bedrag komt ten goede aan de afdeling kinderneurologie van het Maastricht UMC+ en is bestemd voor kinderen met cerebrale parese, een hersenbeschadiging die ontstaan is in hun 1e levensjaar. Deze kinderen hebben heel veel moeite met bewegen, zoals lopen, eten en kunnen niet sporten.

Programma

Wethouder Bert Jongen van de gemeente Maastricht opent het event om 12:00 uur met een korte toespraak waarna hij om 12.30 het startsein geeft. De drakenboten starten op kop en direct erna, met een tussenpauze van 1 minuut, de sloepen. De eerste boten finishen rond 15:00 uur.

Parcours

De deelnemende sloepen roeien, in een aparte dames- en herenrace, een prachtig parcours dat voert over de stromende Maas, langs de mooie Limburgse natuur op en rond de grindgaten, een stukje België, onder het Gouvernementsgebouw van de Provincie Limburg door en rondom en onder de oude Romeinse Servaasbrug. Daar vindt, tijdens de wedstrijd, ook de unieke stuurman challence plaats. Vorig jaar was de belangstelling op de brug, zelfs zonder persaankondigingen, al best groot.

De challenge is een proeve van bekwaamheid van de beste stuurman of-vrouw bij eenieder aan boord (en niet aan wal!). De jury zit aan boord van de “Lady met de golden slippers”, de Kromhout Whaler sloep van MWC. Tevens heeft de jury zicht op de manoeuvres vanaf de Servaasbrug. De beste stuurmens wordt beloond met de Rob van Voorden wisseltrofee.

Drakenboten

Was de 1e editie de Slaag op Mooier Maos al zeer geslaagd, dit jaar wordt het nog spectaculairder: er gaan drakenboten in een aparte race meevaren. Het geheel vormt een spectaculair gezicht en is voor zowel MWC als de stad Maastricht een primeur. Tot nu toe zijn er 21 sloepen en drakenboten ingeschreven.

Drakenboot

Een drakenboot wordt gebruikt voor de wedstrijdsport drakenbootvaren. In Nederland is er een landelijke competitie van wedstrijdteams en bedrijventeams. De drakenbootsport is een onafhankelijke sport en valt niet onder een roei- of kanodiscipline.

Een drakenboot is komt oorspronkelijk uit China, Het is een open kano van ongeveer 12,5 meter lang, waarin maximaal 20 peddelaars om en om links en rechts plaatsnemen. Het peddelen is een heel andere discipline dan het sloeproeien en vraagt om een heel eigen, best ingewikkelde, techniek. Voren in de boot zit een trommelaar die het peddelritme aangeeft dat hoog kan oplopen en daarmee ook de snelheid waarmee gevaren wordt. De stuurman bepaalt de koers.

Bij officiële wedstrijden moeten de boten worden voorzien van een drakenkop, een staart en "schubben" op de romp. Zo ook bij de wedstrijd in Maastricht.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
maandag 18 oktober 02:31 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 7.9 °C Z 2 Min: 4 Max: 15
Evenementen