Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Levensverhalen (B)OLD: een ode aan de moedige senior
zondag 30 juni 09:00

“Wat is jouw verhaal wanneer je als 85-jarige terugkijkt op de aaneenschakeling van gebeurtenissen? En welke wijze of liefdevolle tip wil jij jouw jongere ik meegeven?” 

Over dit soort thema’s is Tout Maastricht binnen het project (B)OLD het gesprek aangegaan met senioren. De unieke kracht van de senior is immers zijn of haar rijke schat aan ervaring.  

Sinds 2011 zet stichting Tout Maastricht zich in om senioren (meer) te betrekken bij kunst en cultuur. Hierbij heeft de stichting aantoonbare ervaring opgedaan en bewezen resultaten geboekt rondom het bevorderen van seniorenparticipatie. Tijdens gerealiseerde projecten zoals FabricAge (2017) en de Week van de Ouderen (2014, 2016 en 2017) kwamen bijzondere verhalen van deelnemende senioren al doende naar boven. Binnen het nieuwe project (B)OLD vormen deze levensverhalen en bijhorende wijsheden de kern. 

Gedurende het voorjaar van 2019 heeft het team van Tout Maastricht een bezoek gebracht aan diverse senioren in Maastricht en omstreken. Hierbij werd ingezoomd op het leven van de desbetreffende senior en zijn of haar rijke schat aan ervaring. Uit de gesprekken kwamen vele persoonlijke verhalen voort. Deze inspirerende levensverhalen worden uitgewerkt in een publicatie en op 4 oktober -Nationale Ouderendag- tijdens een feestelijk moment gepresenteerd.

Met (B)OLD wil Tout Maastricht aan de ene kant uitdragen dat senioren niet enkel oud, maar vooral ook dapper, moedig en sterk zijn en aan de andere kant bepleiten om als stad in actie te komen voor een leeftijdsvriendelijke culturele stad. Tout Maastricht wil graag haar creatieve kracht en maatschappelijke betrokkenheid in blijven zetten voor senioren. Naar aanleiding van deelname aan het programma  ‘Lang Leve Kunst. Op weg naar Age Friendly Cultural Cities’ (2014-2017) draaiden de gemeente en Tout Maastricht op landelijk niveau mee in een netwerk van steden die seniorencultuurparticipatie prioriteit geven. Er is nood aan een vervolg en de stad is toe aan een nieuwe en volgende stap. 

Levensverhalen (B)OLD tijdens tuinenfestival Struinen in de Tuinen 

Tijdens het culturele tuinenfestival Struinen in de Tuinen Maastricht deelt verhalenverteller Rob Meurders een unieke compilatie van de verzamelde levensverhalen met een breed publiek. Deze bijzondere voordracht zal tevens muzikaal omlijst worden met liedjes van vroeger. Het belooft een mooie ode te worden aan de gewone mens, omdat het gewone zo bijzonder kan zijn. Deze presentatie vindt plaats op zondag 7 juli in de achtertuin van zorgcentrum Licht & Liefde ( Prins Bisschopsingel 20) De tuin is vanaf de straatzijde toegankelijk.

Aanvang 12.45 uur en tevens om 14.15 als om 15.45 uur.

Organisatie 

(B)OLD wordt gerealiseerd door stichting Tout Maastricht; een netwerkorganisatie, projectbureau en expertise-platform voor brede cultuurparticipatie in stad en (Eu)regio. Tout Maastricht staat voor het recht van iedereen op deelname aan kunst en cultuur. Het tuinenfestival Struinen in de Tuinen is een initiatief van Stichting de Cultuurbrigade en wordt landelijk geproduceerd door Kultlab.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
donderdag 23 januari 02:15 Afwisselend bewolkt met lokaal mist(banken) Maastricht 1.9 °C NO 2 Min: 2 Max: 6
Evenementen