Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
‘Bijna Vrij’ hoorspelwandeling
zaterdag 10 augustus 09:00

‘Bijna Vrij’ is een theatrale hoorspelwandeling over het bombardement op Maastricht van 18 augustus 1944.

Veel Maastrichtenaren kennen het trieste verhaal: terwijl de geallieerden al in aantocht zijn en iedereen hals reikend uitkijkt naar de bevrijding, vallen op 18 augustus 1944 nog eens 101 doden bij een poging van de geallieerden om de spoorbrug over de Maas te vernietigen. Dit werd gedaan om te voorkomen dat de Duitsers de brug aan het eind van de oorlog gaan gebruiken om goederen en soldaten terug naar Duitsland te vervoeren.

De 156 bommen treffen de spoorbrug slechts gedeeltelijk. De ravage en ellende die zij  veroorzaken is echter enorm. Behalve de 101 doden zijn er 65 zwaargewonden en worden 1500 mensen dakloos in Kreijedörrep (waar nu de papierfabriek ligt) en Roed Dörrep (Sint Maartenspoort).

In opdracht van Centre Céramique en Kumulus heeft stichting SEVA samen met Jacqueline Kerkhof een theatrale hoorspelwandeling gemaakt. Deze wandeling neemt u mee met Maria Geertruida Veenhof, kortweg Truia, een van de slachtoffers van het bombardement. De wandeling voert vanaf station Maastricht, naar ’t Roed Dörrep, en volgt Truia tijdens de laatste uren van haar leven op deze snikhete augustusdag. De wandeling laat u de buurt beleven door de ogen van de buurtbewoners van toen. Een wandeling terug in de tijd.

De theatrale hoorspelwandeling is gratis te downloaden via de site van Centre Céramique www.centreceramique.nl/vrij

Zondag 18 augustus speciale wandeldag door Kreijjedörrep

Zondag 18 augustus a.s. organiseren de makers van het hoorspel een speciale dag voor de buurt. Ook u, als niet buurtbewoner, kunt aansluiten. Vanaf 11.00u tot 13.30u zijn zij bij het beginpunt van de wandeling, op het Stationsplein, waar zij via I-pods de wandeling beschikbaar stellen voor belangstellenden. Meedoen? Meld u voor 14 augustus aan via bijnavrij18augustus@gmail.com .

Deze wandeling is een onderdeel van het project ‘VRIJ!?  Verhalen over 75 jaren onvrijheid’, met theater, rondleidingen, workshops, lezingen en een tentoonstelling in Centre Céramique. De teksten kwamen tot stand door archiefonderzoek en interviews met overlevenden. Ook de stemmen van huidige buurtbewoners zijn te horen.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Vrijheid

Het weer in Limburg
maandag 09 december 00:02 Mix van opklaringen en middelbare of lage bewolking Maastricht 6.9 °C ZW 4 Min: 7 Max: 9
Evenementen