Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Grote Walvisdag in het museum
woensdag 14 augustus 09:00

In het Natuurhistorisch Museum Maastricht wordt de zomervakantie feestelijk afgesloten met de Grote Walvisdag. Tijdens deze dag staat alles in het teken van de walvis, dolfijnen en sterke verhalen.

Zondag 18 augustus heeft het Reizende Walvisziekenhuis van de Stichting SOS Dolfijn in Maastricht een primeur. Zij zijn voor het eerst te gast in de stad en verzorgen in het museum een middag vol spel, educatie en stoere verhalen voor jong en oud.

In de tentoonstelling ‘Walvis-Vindplaats: Maastricht’ kunnen bezoekers in de wereld van walvissen en dolfijnen duiken en leren hoe deze bijzondere zoogdieren langzamerhand de zee veroverden en zich hebben aangepast aan het leven onder water. Schrijfster Anne-Goaitske Breteler komt vertellen over haar boek “De traanjagers”.

Stichting SOS Dolfijn

SOS Dolfijn is het kennis- en opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee. Zij bieden hulp aan gestrande bruinvissen, dolfijnen en grote walvissen in Nederland en omringende landen. Het opvangcentrum van SOS Dolfijn is het enige opvangcentrum voor gestrande walvisachtigen in NoordEuropa en daarom uniek!

Het Reizende Walvisziekenhuis

Eén van de missies van SOS Dolfijn is educatie: Het reizende Walvisziekenhuis. Met deze educatieve voorstelling trekt het team langs scholen en evenementen om kinderen (en volwassenen) meer te leren over de Noordzee en de walvissen die er in leven. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de dolfijnambulance of in het veldhospitaal voor walvisachtigen. Zowel in als om dit hospitaal zijn er verschillende educatieve speelelementen te vinden. Kinderen maar ook volwassenen leren hier van alles over de walvisachtigen in onze Noordzee, de bedreigingen die ze tegenkomen en hoe we deze dieren kunnen beschermen.

Lezing “De traanjagers”

In het auditorium vindt een lezing plaats over het boek “De traanjagers” (12+), herinneringen van naoorlogse walvisvaarders door Anne-Goaitske Breteler. Als scholiere werkte Breteler in café ‘De Bûnte Bok’ een voormalig walvisvaarderscafé in het Friese dorpje Lioessens. De ornamenten in het café en de sterke verhalen en bijnamen van de stamgasten maakten dat ze gefascineerd raakte door het recente walvisvaartverleden. Zij zocht een handvol nog levende walvisvaarders thuis op, en beschrijft op stilistisch fraaie wijze de herinneringen die zij op hoge leeftijd nog hebben. Deze verhalen zijn gebundeld in het boek “De traanjagers” dat gedurende de hele tentoonstelling te koop is in het Natuurhistorisch Museum. Aansluitend aan de lezing is er een signeersessie.

Tentoonstelling ‘Walvis-Vindplaats: Maastricht’

Jaren lagen ze achteloos in een vitrine in het Natuurhistorisch Museum Maastricht: een aantal gebroken walviswervels en -ribben. Ze werden in 1979 gevonden in de voormalige ENCI-groeve in de SintPietersberg in Maastricht. Pas in 2014 stelde een onderzoeksteam de ouderdom van de ‘ENCI-walvis’ vast: Laat-Eoceen, pakweg tussen 37 en 33 miljoen jaar oud! Een bijzondere vondst, want in Europa zijn maar weinig Eocene walvisresten bekend. De wervels en ribben van de ‘ENCI-walvis’ vormen het middelpunt van de expositie ‘Walvis – Vindplaats: Maastricht’.

‘Walvis – Vindplaats: Maastricht’ wekt zowel moderne walvissen als de ‘ENCI-walvis’ tot leven. Ook wordt duidelijk welke unieke plek deze voorouder inneemt in de evolutie van de walvis van land- tot zeezoogdier.

Leeftijd: voor iedereen | Deelname: alleen reguliere entree | Aanmelden lezing noodzakelijk via: museum@maastricht.nl

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Walvis

Het weer in Limburg
donderdag 23 januari 03:29 Afwisselend bewolkt met lokaal mist(banken) Maastricht 1.7 °C ONO 2 Min: 2 Max: 6
Evenementen