Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Toerisme en de Maastrichtenaar
maandag 19 augustus 09:00

Toerisme is een goede zaak. Een stad als Maastricht vaart er wel bij.

Maar om de balans niet te laten doorslaan naar de verkeerde kant, wordt het langzamerhand tijd om volop aandacht te schenken aan het herstellen van de betrokkenheid van de Maastrichtenaar bij de binnenstad, betoogt SPM-fractievoorzitter John Steijns.

Maastricht heeft zich  in de loop der jaren ontwikkeld tot een stad die een grote aantrekkingskracht uitoefent op mensen van heinde en verre. In eerste instantie een prima zaak, want Maastricht dankt er zijn landelijke en zelfs internationale bekendheid aan als koopstad, toeristen- en congresstad. De positieve impact van die drukte is dat de bezoekersstromen werkgelegenheid in stand houden.

Grenzen aan groei

Maar deze ontwikkeling heeft ook haar keerzijde. Immers: een leefbare stad is een stad waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Met een jaarlijks bezoekersaantal van circa 3 miljoen lijkt  Maastricht langzamerhand het punt te naderen waarop  de vraag gesteld moet worden of het niet verstandig zou zijn grenzen te stellen aan de groei van de bezoekersstroom.

Te duur

Veel inwoners van  de buitenwijken mijden het stadscentrum inmiddels en dat is een kwalijke zaak. Ze gaan desnoods naar België of Duitsland voor in hun inkopen, omdat men de binnenstad als ‘te duur’ ervaart. Daarbij voelen veel inwoners zich niet meer welkom in de binnenstad omdat in bepaalde gevallen het gebruik van een terras alleen mogelijk is als men iets eet. Dan heb ik het nog niet over de talrijke Maastrichtenaren die het stadscentrum in het weekend en op bepaalde feestdagen links laten liggen in verband met de overweldigende drukte. Dit soort signalen – de Senioren Partij Maastricht krijgt ze aan de lopende band – geven aan dat de balans tussen wonen, werken en recreëren zoek is. Verontruste burgers die zich tot onze fractie wenden geven aan wat hen betreft ‘genoeg’ ‘genoeg’ is.

Winkelaanbod

De Senioren Partij Maastricht is van mening het langzamerhand tijd wordt om volop aandacht te schenken aan het herstellen van de betrokkenheid van de Maastrichtenaar bij de binnenstad. Hierbij is het realiseren/in stand houden van een gevarieerd winkelaanbod absoluut een must. Verder dient er vaart te worden gemaakt met het verder autoluw maken van de binnenstad (het centrum en Wyck), Dat komt niet alleen de verkeersveiligheid ten goede, maar biedt ook meer ruimte aan voetgangers en fietsers.

Een verdere uitbreiding van de horeca is wat de Senioren Partij Maastricht betreft niet wenselijk en het ‘omzetten’ van een horecafunctie (bijvoorbeeld van restaurant naar café) zou alleen nog maar mogelijk mogen zijn als deze omzetting leidt tot een verbetering van de woonsituatie.

Betere afstemming

Tot slot de evenementenkalender. Er dient een betere onderlinge afstemming plaats te vinden, zodat wordt voorkomen dat meerdere grootschalige evenementen op dezelfde dag(en) plaatsvinden en opstapeling worden voorkomen. Een betere spreiding van alle leuke dingen die in onze stad te doen zijn – samen zorgen ze ervoor dat Maastricht zo in trek is – draagt onmiskenbaar bij aan een positieve beleving van de stad onder de eigen inwoners. Toerisme – zowel particulier als zakelijk is goed voor de stad. Maar wat is Maastricht zonder de Maastrichtenaren?

Bron: John Steijns SPM

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

toerisme

SPM

Het weer in Limburg
zaterdag 24 oktober 11:49 Zwaar bewolkt Maastricht 13.1 °C ZZW 5 Min: 10 Max: 15
Evenementen