Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Expositie Connie Akkermans: Echo uit het verleden
zondag 08 september 09:00

Bij boekhandel Dominicanen start vandaag 8 september de expositie Echo uit het verleden van Connie Akkermans.

In de serene rust die heerst in het kleine klooster in de Bouillonstraat te Maastricht, heeft Connie Akkermans de fotoserie ‘Echo uit het Verleden’ gemaakt. Geboren en getogen in Maastricht kwam zij vaker langs dit klooster en gedreven door nieuwsgierigheid naar de bewoners van dit charmante klooster vroeg zij aan moeder overste toestemming om een fotoserie te mogen maken.

Buiten werk en gezin houdt Connie Akkermans zich bezig met fotografie. Als lid van fotogroep Fotrega en als deelnemer aan de Masterclass bij Forum BEELDtaal, zoekt zij inhoudelijke verdieping in de fotografie. Bij Forum BEELDtaal leert zij van Jorgen Polman om beelden van een verhaal te voorzien en te fotograferen in een daarbij passende vorm.

Gedurende enkele maanden bezocht zij het klooster regelmatig en volgde de zusters in hun dagelijkse bezigheden. Voor zover de tijd dit toeliet waren de zusters ook graag bereid tot het voeren van een goed gesprek. Daarbij leerde ze de zusters kennen als warme, vriendelijke en behulpzame personen die in alle bescheidenheid diverse taken in onze maatschappij vervullen.

https://connie-akkermans.wixsite.com/fotografie

De congregatie van Sint Petrus Claver bestaat uit 250 zusters van 30 nationaliteiten, verspreid over vijf continenten. Slechts drie zusters van de congregatie wonen in Nederland. Nog steeds voeren de zusters in navolging van de stichteres Maria Theresia Ledochòwska (moeder van Afrika),  op liefdevolle wijze hun taken uit.

Meer informatie over Maria Theresia Ledochòwska op https://nl.qwerty.wiki/wiki/Mary_Theresa_Ledochowska

Petrus Claver werd in 1610 als missionaris naar Cartagena in Colombia gezonden waar hij zich al snel ten dienste stelde van de slaven, hun materiële en lichamelijke nood probeerde te verlichten en hij onderrichtte hen in het geloof. Maria Theresia Ledochòwska richtte een stichting op ten behoeve van het missiewerk en noemt haar stichting naar de slaven-missionaris St. Petrus Claver.

In 1894 krijgt zij goedkeuring van de Paus Leo XIII om een instituut op te zetten en ze stelt zichzelf vanaf dat moment geheel te dienste van de missionerende kerk. Algauw beseft zij dat de van oorsprong lekenorganisatie een kern van vrouwelijke religieuzen moet bevatten. Zijzelf en enkele eerste leden leggen de Eerste Geloften af.  Missiewerk bestaat  o.a. uit animatie, mensen overal ter wereld animeren voor - en bewust maken van- de missionerende kerk. Missiewerk lijkt misschien iets uit het verleden, maar er zijn nog steeds mensen die zich belangeloos voor hun geloof en medemens inzetten. Meer informatie over de missiezusters St. Petrus Claver kunt u lezen op hun website: https://www.stpetrusclaver.nl/

De expositie vindt plaats in het kader van de  open monumentendagen die plaatsvinden op 14 en 15 september.

 

 

 

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Connie Akkermans

Het weer in Limburg
donderdag 23 januari 02:47 Afwisselend bewolkt met lokaal mist(banken) Maastricht 1.7 °C ONO 2 Min: 2 Max: 6
Evenementen