Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Ruim 14.000 Maastrichtenaren zijn laaggeletterd
maandag 09 september 11:30

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Tijdens de week van de alfabetisering 9 t/m 15 september komen we in actie voor een geletterd Nederland.

Onder de noemer DURF! zetten honderden gemeenten, bedrijven, bibliotheken, scholen en vele duizenden mensen samen met Stichting Lezen & Schrijven zich in. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. De zelfredzaamheid wordt vergroot door mensen taalvaardiger en digitaal sterker te maken. Meedoen in de maatschappij is immers niet voor iedereen vanzelfsprekend. Laaggeletterd zijn, is een taboe. Er is schaamte, mensen leven geïsoleerd en maken geen onderdeel meer uit van de samenleving. Dit heeft invloed op carrières, geldzaken, gezondheid en gezinsleven. Dat moet doorbroken worden.

Maastricht heeft natuurlijk ook een programma voor Laaggeletterden

Met behulp van provinciale middelen start de Coalitie Laaggeletterdheid Maastricht-Heuvelland* in Maastricht met 7 digiTAALpunten**. Op deze locaties wordt naast informatie en advies, ook taallessen en cursussen digitale vaardigheden georganiseerd. Er zijn leesgroepjes, inloopspreekuren en een open leercentrum voor ondersteuning bij digitale vaardigheden. Tijdens de Week van de Alfabetisering zijn er verschillende activiteiten waar mensen kunnen kennismaken met het programma van het digiTaalpunt.

Feiten en Cijfers

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. In Limburg gaat het om 1 op de 8 inwoners.  In Maastricht zijn dit er zo’n 14 tot 15 duizend. Dat heeft grote impact op hun persoonlijke leven. Als je niet goed kunt lezen en schrijven, dan vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld in Nederland 11,9% van de beroepsbevolking (tussen de 16 en 65 jaar) laaggeletterd is. Laaggeletterdheid komt niet alleen voor onder de beroepsbevolking. Maar liefst 21,5% van de 55-plussers is laaggeletterd. Naast de grote groep ouderen blijkt dat het aantal Nederlandse 15-jarigen met een taalachterstand is toegenomen van 13,8% in 2012 naar 17,9% in 2015. Deze jongeren lopen grote kans om in de toekomst laaggeletterd te worden. Uit berekeningen van PWC blijkt dat de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid jaarlijks circa 1,13 miljard euro bedragen. Deze kosten kunnen teruggedrongen worden! Laaggeletterdheid in Limburg heeft gemiddeld 12,8% van de beroepsbevolking moeite met lezen en schrijven. Eén van de hoogste scores in Nederland.

Bron: https://www.lezenenschrijven.nl/over-laaggeletterdheid/feiten-cijfers/  

Programma Week van de alfabetisering 9 t/m 15 September 2019

Voel je sterker als je beter kan lezen. Heb je moeite met lezen, of omgaan met de computer?

Of ken je iemand die dit moeilijk vindt? Bibliotheek Malpertuis organiseert een kennismaking met het programma dat we het hele jaar door organiseren.

Dinsdag 10 september (14.00 – 15.00 uur) / Leesclub Makkelijk Lezen

Wil je boeken lezen? Niet te dik en in makkelijke taal. Kom dan naar de Leesclub!

Deelname: gratis

Locatie: Bibliotheek Malpertuis, Sproetepad 20. 

Woensdag 11 september (10.00 - 11.30 uur) / Klik & Tik

Leren omgaan met internet en mailen op de computer.

Breng een hoofdtelefoon mee, voor een computer is gezorgd.

Deelname: gratis

Locatie: Bibliotheek Malpertuis, Sproetepad 20. 

Donderdag 12 september (10.00 - 11.30 uur) / (Voor)lezen kan iedereen.

Bezig zijn met een boekje samen met je kind is leuk, gezellig en leerzaam.

Een boek voorlezen, schept een band.

Deelname: gratis

Locatie: Bibliotheek Malpertuis, Sproetepad 20. 

*De Coalitie Laaggeletterdheid Maastricht-Heuvelland bestaat uit een aantal samenwerkingspartners: gemeente Maastricht en Heuvelland, welzijnsorganisatie Trajekt, Vista college, Centre Céramique - Bibliotheek Maastricht, Heuvelland bibliotheken, Stichting Lezen & Schrijven, Kenniscentrum Empowerment Maastricht-Heuvelland en Cubiss.

**7 digiTAALpunten: Bibliotheek Centre Céramique, Bibliotheek Malpertuis, Kenniscentrum Empowerment Maastricht Heuvelland en vier op locaties waar sociale teams zijn gevestigd zoals De Heeg, Mariaberg, Wittevrouwenveld en Malberg.

Meer info landelijk programma: https://www.weekvandealfabetisering.nl/bezoek-een-activiteit

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
donderdag 23 januari 03:11 Afwisselend bewolkt met lokaal mist(banken) Maastricht 1.8 °C ONO 2 Min: 2 Max: 6
Evenementen