Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Interview Hijman Gans en Dick Gebuys over 'Hijman waar ben je'?
dinsdag 10 september 10:30

In het kader van Maastricht 75 jaar bevrijding organiseert Boekhandel Dominicanen in Maastricht een aantal bijeenkomsten waarin gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog centraal staan.

Op zaterdag 14 september a.s. zijn van 11.00-11.45 uur Maastrichtenaar Hijman Gans (88), hoofdpersoon uit het aangrijpende boek Hijman waar ben je! en de Maastrichtse auteur van het boek, Frans Hermans, te gast. Gans en Hermans gaan in gesprek met Dick Gebuys uit Heerlen. Gebuys is leraar, schrijver, presentator, wereldreiziger en dichter van de bundel ‘Kampen des doods’. Een gedichtencyclus die hij schreef na tal van bezoeken aan concentratiekampen. De toegang in Boekhandel Dominicanen is gratis. Na afloop signeren Gans en Hermans hun boek.

Hermans is schrijver van het boek Hijman waar ben je! Het waargebeurde verhaal van de 12-jarige Amsterdamse Joodse jongen Hijman Gans die tijdens de oorlog drie keer op miraculeuze wijze ontsnapt aan de dood en zich na de oorlog vestigt in Maastricht en succesvol wordt in de textielbranche.

Voor zijn kleinkinderen laat de toentertijd 85-jarige Gans zijn beklemmende oorlogsverhaal optekenen door de Limburgse journalist en auteur Frans Hermans in het meeslepende boek Hijman waar ben je! Een boek, waarin onder meer het onderduiken in Zuid-Limburg een zeer belangrijke rol speelt. Het boek ontving tal van lovende kritieken. Zo noemt recensente Babette Hagedoren (NBD Biblion), het boek ‘een absolute aanrader voor volwassenen maar ook voor jongeren vanaf circa dertien jaar. Het verhaal komt hard binnen, geschreven zonder poespas in korte zinnen en veel dialogen.’

In de pers :

‘Intens aangrijpend en tegelijk onvoorstelbaar wonderlijk’ Dagblad De Limburger

‘Een hartverscheurend oorlogsboek’ Weekblad De Echo, Amsterdam

‘Het boek leest- qua taalgebruik- zo makkelijk weg. Indrukwekkend.’ De Stentor

‘Ontroerend’  Dalfser Courant

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Tweede Wereldoorlog

Vrijheid

Het weer in Limburg
donderdag 23 januari 02:15 Afwisselend bewolkt met lokaal mist(banken) Maastricht 1.9 °C NO 2 Min: 2 Max: 6
Evenementen