Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Limburgse oorlogsschatten: De zoektocht begint
woensdag 11 september 08:30

Het is op 14 september precies 75 jaar geleden dat Maastricht werd bevrijd. Daarom vindt op die dag in het RHCL in Maastricht de aftrap plaats van twee projecten met een gezamenlijk doel: zoveel mogelijk Limburgse oorlogsschatten verzamelen, ontsluiten en beschikbaar maken voor het publiek.

 

Ook vindt de première plaats van een recent teruggevonden unieke film over de bevrijding van Maastricht. Het zijn de eerst bekende beelden van Maastricht tijdens de dagen van de bevrijding. In deze tien minuten durende film we zien Amerikaanse soldaten die de stad in marcheren en worden verwelkomd. Ook zijn er beelden van de plundering van een huis van een NSB'er en de oversteek (per boot) van Maastricht naar Wyck. De film is gemaakt door Charles Graafland en wordt geschonken door zijn zoon, Edwin.

 

Het eerste project dat wordt gelanceerd is het project ‘Oorlogsbronnen Limburg’ (www.oorlogsbronnenlimburg.nl ). Dit project is het resultaat van een samenwerking tussen RHCL, de Kring van Archivarissen Limburg en Netwerk Oorlogsbronnen en heeft als doel om alle relevante informatie uit archieven en andere instellingen over de Tweede Wereldoorlog in de provincie Limburg op één (digitale) plek bij elkaar te brengen voor onderzoek door professionals en liefhebbers. Zo kunnen bij een volgend jubileum andere en nieuwe verhalen worden verteld dan bij de afgelopen jubilea.

 

Ook wordt het ‘Bevrijdingsalbum Limburg’ gelanceerd. Bevrijdingsalbum Limburg wil zoveel mogelijk herinneringen aan WO2 en de bevrijding uit heel Limburg bij elkaar brengen en veilig stellen voor de toekomst. Het project gaat op zoek naar verhalen, foto’s, film, dagboekaantekeningen, objecten, eigenlijk alles wat met de oorlog en de bevrijding te maken heeft. En dan vooral herinneringen die nu nog onbekend zijn, omdat ze in een privéverzameling, fotoalbum of schoendoos liggen te wachten om gedeeld te worden met de buitenwereld. Al die herinneringen worden bij elkaar gebracht op de website www.bevrijdingsalbumlimburg.nl die op 14 september wordt gelanceerd. Bevrijdingsalbum Limburg is een initiatief van Kris Förster (KF inHeritage), Lukas van der Hijden (BIC Multimedia) & Fred Cammaert.

 

Tussen 14:00 en 18:00 uur kunnen mensen bewaard gebleven foto’s, films en documenten uit WO2 voorleggen aan deskundige historici en medewerkers van het RHCL en aanbieden voor opname in een speciale publiekscollectie rondom Limburgse oorlogsschatten. Het aangeboden materiaal vindt dan meteen ook zijn weg naar de speciale website Bevrijdingsalbum Limburg en later naar Oorlogsbronnen Limburg. Uiteindelijk wordt het (digitale) materiaal dat wordt verzameld in het album ook weer toegevoegd aan de collectie van het RHCL en zo voor het nageslacht veilig gesteld.

Met deze projecten worden nieuwe verhalen over de oorlog gefaciliteerd. Dat moet ook want de Tweede Wereldoorlog blijft mensen na 75 jaar bezig houden. Dat de bevrijding al 75 jaar geleden is wil echter ook zeggen dat de nog levende getuigen van de Tweede Wereldoorlog schaars beginnen te worden. Toch kan de publieke interesse voor het oorlogsverleden en de impact die de bezetting op onze maatschappij heeft (gehad) nauwelijks worden overschat. Gelukkig maar, want we worden er bijna dagelijks op gewezen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. 

Zoektocht naar oorlogsbronnen begint

Regionaal Historisch Centrum Limburg, Sint Pieterstraat 7, 6211 JM Maastricht

Zaterdag 14 september 2017, 14.00 uur tot 18.00.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

RHCL

Het weer in Limburg
donderdag 23 januari 03:49 Afwisselend bewolkt met lokaal mist(banken) Maastricht 1.7 °C ONO 2 Min: 2 Max: 6
Evenementen