Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
37e editie Musica Sacra Maastricht bijna van start
donderdag 12 september 08:30

Over een week is het zover. Dan geven we het startschot voor de 37e editie van Musica Sacra Maastricht, dat dit jaar in het teken staat van Bidden & Smeken. 

Dit thema keert terug in het prachtige programma van het vierdaagse kunstenfestival, dat plaatsvindt op unieke locaties in de historische binnenstad van Maastricht en daarbuiten. Het festival is door de jaren heen trouw gebleven aan zijn kernactiviteit: een fijnzinnige muziekprogrammering aangevuld met diverse premières en festival- en compositie-opdrachten, uitgevoerd door nationale en internationale topmusici. Behalve muziek bestaat de uitgebreide festivalprogrammering ook uit dans, theater, film, spoken word en exposities. 

Muziek van alle tijden en windstreken, in diverse bezettingen

Muziek vormt van oudsher de basis van Musica Sacra. Diverse muziekperiodes komen aan bod: van gregoriaanse muziek (Schola Maastricht, Amarcord), middeleeuwse polyfonie (Amarcord), vocale en instrumentale muziek uit de Renaissance (Concerto Romano, La Compagnia del Madrigale) tot muziek uit de 20e en 21 eeuw (Anna Lipkind – Mazor Trio, Insomnio, Arne Deforce, Michel Bourcier, Irene Kurka, Toon Fret, het Ruysdael Kwartet, Cappella Amsterdam) en wereldmuziek (Shishani Vranckx & Friends, Misa Flamenca). 

Internationale topklasse

Musica Sacra is er ook dit jaar in geslaagd een aantal internationale ensembles naar Maastricht te halen. Een kleine greep…La Compagnia del Madrigale, grote specialist op het gebied van madrigalen, komt voor het eerst naar Maastricht met een cyclus van elf sonnetten voor de ultieme Madonna: Maria. Rechtstreeks uit de ‘Barrio Santiago’ (St-Jacobswijk), een zigeunerwijk in Jerez de la Frontera, nodigen we voor het slotconcert zangers en gitaristen uit voor de uitvoering van een onvervalste Misa Flamenca. 

Nationale topklasse

Ook op nationaal gebied presenteert Musica Sacra een aantal bijzondere ensembles waaronder Cappella Amsterdam en het topensemble Insomnio. Het Ruysdael Kwartet is voor de derde keer te gast tijdens Musica Sacra en brengt een vierluik over bidden. 

Limburgse roots

Uiteraard is ook Limburg vertegenwoordigd: zo verzorgt Ad Mosam Barock het vriendenconcert. Ook Schola Maastricht, Ensemble Agimont, Het Basilicakoor, Cappella Sancti Servatii, Marcel Verheggen (orgel), Sjef Streukens (orgel) en het strijkorkest van het Conservatorium Maastricht geven acte de présence. 

Extra concert Anna Lipkind - Mazor Trio

Wegens succes is er een tweede concert bijgeboekt van het Anna Lipkind – Mazor Trio. Voor de vertolking van joodse gebeden stelde Anna een nieuw trio samen. Met dit Anna Lipkind-Mazor Trio verwelkomt Musica Sacra drie jonge vrouwen met een internationale carrière, allen geboren in Moskou. Celliste Maya Fridman speelde eerder in Maastricht in de reeks Classical Talent. 

Filmaanbod tijdens Musica Sacra

Dankzij de samenwerking met Lumière is er een uitgebreid filmaanbod tot stand gekomen rondom het festivalthema. Wat te denken van de documentaire Amazing Grace over Aretha Franklin, de film Stalker of Divino Amor? Of bezoek Silence, een historisch drama waarin twee jonge priesters op zoek gaan naar hun mentor en leraar in het 17e-eeuwse Japan. 

Bijzondere video(kunst) op en rond het Vrijthof

In de Hoofdwacht toont Studio Take Twee intieme videoportretten waarbij vier mensen uit verschillende culturen getuigen over de betekenis van het gebed in hun leven. Geniet op het Vrijthof van het videokunstproject A Stage of Luminosity, een cross­over tussen cultureel erfgoed en nieuwe media. Kunstenaar Arno Coenen maakte twee nieuwe videowerken, gebaseerd op ontwerp­ en werktekeningen voor voornamelijk kerkelijke glas­in­lood ramen. Op donderdag 19 september vindt vanaf 20.00 uur de bijzondere openingsavond van dit videokunstproject plaats. De videowerken worden een maand lang getoond op het Vrijthof en zijn zonder geluid. Alleen op de openingsavond krijgen de visueel zeer krachtige beelden een nieuwe speciaal gecomponeerde soundtrack. Componist Rutger Muller en de nieuwe band HABITANTS nemen de bezoekers dan mee in een nieuwe compositie, een meeslepend aanbiddingsritueel. Een uniek live optreden dat zich op vloeiende, dynamische manier beweegt tussen de kleurrijke en mystieke elementen die Arno Coenen in A Stage of Luminosity heeft gelegd. 

Uitgebreid randprogramma

Wilt u zich nog meer verdiepen in het festivalthema? Bezoek dan een van de vele activiteiten uit het randprogramma. Zo gaat Marc De Kesel in zijn festivallezing nader in op een paradox die in het hart van het gebed schuilt. Voor slechts €5,00 kunt met de bus vanuit het Theater aan het Vrijthof de Abdij Sint Benedictusberg (Mamelis) in Vaals bezoeken. Daar kunt u kennismaken met het kloosterleven en kloosterritme door het ervaren van stilte. Behalve de viering van de Noon, aandacht voor het gebed en een optreden van Irene Kurka is er gelegenheid om in gesprek te gaan met enkele broeders en de abt. 

Tevens vindt er een internationaal symposium plaats met als thema de relatie tussen religieuze muziek en erfgoed, meer specifiek vanuit het perspectief van vrijwillige of gedwongen migratie. Daarnaast zijn er exposities van o.a. Werner Mantz, MAMDT (Maastricht Academy for Media Design and Technology) en Katja Heitmann die exposeert in Museum Motus Mari (Marres). Uiteraard worden ook jongeren betrokken bij het festivalthema. Onder begeleiding van Ilse van Lieshout en de peer group van jongeren bij Marres gaan jongeren uit verschillende culturen op zoek naar invulling, betekenis en actualiteit van bidden. 

Voor meer informatie over het programma en ticketverkoop: www.musicasacramaastricht.nl

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
zondag 24 januari 15:55 Zwaar bewolkt Maastricht 1.5 °C ZZW 3 Min: 0 Max: 5
Evenementen