Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
‘Nachtwacht’ terug naar Kluis Sint Pietersberg
vrijdag 13 september 08:30

Vier bijzondere Nachtwachten uit het Rijksmuseum zijn gisteren terug opgeborgen in de Kluis van de St. Pietersberg.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Nachtwacht, samen met meer dan 750 andere betekenisvolle kunstschatten, veilig bewaard in de Kluis. Hiermee had Maastricht een cruciale rol in het behoud van onze nationale kunstschatten.

Begin dit jaar werden scholieren van groep 7/8 van de basisschool en VMBO 1 uitgedaagd om een kunstwerk te maken geïnspireerd op de Nachtwacht. Een aantal van deze kunstwerken schittert in de zomertentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum. Deze bijzondere Nachtwachten werden op 12 september onder begeleiding van presentator Lex Uiting onthuld en weer terug naar de St. Pietersberg gebracht. De scholieren mochten hun creaties persoonlijk in de Kluis opbergen en kregen daarnaast een spannende rondleiding door het ondergrondse gangenstelsel.

In 2019 vieren we 350 jaar Rembrandt én 75 jaar bevrijding. Het verhaal van Rembrandt en de Tweede Wereldoorlog komen zo mooi bij elkaar. Maastricht Marketing geeft deze historische gebeurtenis opnieuw vorm door middel van dit project en de bijbehorende animatie. Ook inspireerde Maastricht Marketing jeugdboekenschrijfster Manon Berns om het boek ‘De Ondergrondse Rembrandt’ te schrijven. Aanvullend op het boek is een speciale lesbrief voor scholen ontwikkeld.

Schuilkelder van de Nachtwacht

Om kunstwerken tegen oorlogsgeweld te beschermen gingen Nederlandse musea dicht en werden de kunstschatten naar veilige schuilplaatsen gebracht. De Nachtwacht van Rembrandt lag drie jaar lang als een opgerolde pannenkoek veilig opgeborgen in De Kluis. Deze betonnen bunker heeft wanden van een halve meter dik, een plafond van 1 meter dik en ligt 30 meter onder de grond. Eenmaal door de dikke kluisdeur kom je in een grote ruimte van 20 bij 11 meter. Hier hingen in de Tweede Wereldoorlog meer dan 750 schilderijen van bekende schilders aan rekken. De Kluis is nog altijd intact en te bezoeken.

Dit project is in samenwerking met Maastricht Marketing, het Rijksmuseum, Natuurmonumenten en uitgeverij Kluitman ontwikkeld en wordt ondersteunt door Provincie Limburg en het vfonds.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Sint Pietersberg

Nachtwacht

Het weer in Limburg
donderdag 23 januari 03:54 Afwisselend bewolkt met lokaal mist(banken) Maastricht 1.7 °C ONO 2 Min: 2 Max: 6
Evenementen