Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
‘Maastricht. Be Bold’, levensverhalen van senioren en oproep aan de stad
maandag 07 oktober 08:30

Een ode aan de senioren van Maastricht en een stevige oproep aan de stad. Dat is de publicatie ‘Maastricht. Be Bold’, een bundel met inspirerende levensverhalen van twaalf senioren die elk op hun manier het culturele leven in Maastricht kleuren. 

Met deze uitgave roept stichting Tout Maastricht de stad op om senioren door middel van een programmatische aanpak blijvend te betrekken bij het culturele leven. 

De twaalf Maastrichtse senioren doen in ‘Maastricht. Be Bold’ openhartig hun verhaal. Over hun werk, hun gezin, de keuzes die ze maakten en over de rol die cultuur speelt in hun dagelijks leven. Ze houden van muziek, theater, fotografie of museumbezoek. Zo is er de Antilliaanse Alberto Precilia, die zijn leven lang heeft gezongen. Of Maastrichtenaar Wil Peerboom, wiens creativiteit een uitweg zoekt in fotografie en muziek. Of globetrotter Thea Janssen, die nu in Maastricht geniet van alle culturele initiatieven. Voor alle deelnemers geldt: cultuur verrijkt hun leven en tegelijkertijd inspireren zij anderen met hun activiteiten. Naast de verhalen van de senioren, zijn in de bundel gedichten over Maastricht opgenomen van Frans Budé. 

Kwaliteit van leven

Tout Maastricht organiseert al jaren projecten door, voor en met senioren. Projecten waarvoor de stichting, en vele senioren met haar, vindt dat de stad programmatisch aandacht zou moeten hebben. De senioren in de stad verdienen dat. En de stad verdient het ook. Want deelname aan culturele  activiteiten verhoogt de kwaliteit van leven. 

Op vrijdag 4 oktober 2019, Nationale Ouderendag, presenteerde Tout Maastricht de bundel ‘Maastricht. Be Bold’ in het Pesthuyspodium. Om de oproep aan de stad voor cultuurparticipatie van senioren kracht bij te zetten, werd door middel van dans, zang, voordrachten en terugblikken een beeld gegeven van enkele waardevolle projecten door, voor en met senioren. 

Bloedbanden?

Zo was er tijdens de presentatie een danssolo te zien van de jonge senior Frederike Pol, die zonder enige danservaring meedeed met het project ‘Bloedbanden?’ van De Nederlandse Dansdagen. In deze coproductie met Fontys, ArtEz & Codarts staan verschillende generaties van conventionele en onconventionele families samen op de dansvloer. Via lichaamstaal proberen ze uitdrukking te geven aan de verhalen die ze met woorden niet durven te bespreken. Zo maken ze de betekenis van hun (bloed)banden zichtbaar voor zichzelf en voor het publiek. 

Verder droeg verhalenverteller Rob Meurders tijdens de presentatie enkele levensverhalen voor uit de bundel, afgewisseld met een verrassingsact van één van de senioren zelf. Deelnemer Giampaolo Cadore zong Italiaanse liedjes en Peter Knops verzorgde een meezingworkshop Geheugenkoren. Tussendoor was er een terugblik op de seniorenprojecten van Tout Maastricht aan de hand van filmmateriaal en gesprekken met oud-deelnemers. Jaap van Royen, directeur van Tout Maastricht, reikte aan het einde van de bijeenkomst de eerste exemplaren van de bundel uit aan alle senioren die hun levensverhaal hebben gedeeld. 

De digitale versie van de publicatie is kosteloos te downloaden via:

www.toutmaastricht.nl/bold

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
maandag 18 oktober 03:52 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 7.5 °C Z 1 Min: 4 Max: 15
Evenementen