Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Meer dan 11.000 bezoekers op Festival De Nederlandse Dansdagen
donderdag 10 oktober 10:30

De 22e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen zit er weer op. Ook dit jaar bood het festival weer een podium aan Nederlands beste choreografen en gezelschappen.

256 dansers zorgden ervoor dat er op meer dan 16 locaties in Maastricht meer dan 11.000 dansliefhebbers en dansprofessionals van het rijke en diverse programma konden genieten, van klassiek ballet tot urban, van avant-garde tot moderne dans, van meester tot jong talent en van performance art tot dans voor een jong publiek. Het festival haalde een zaalbezetting van 81%. Het publiek stond dichterbij de dans dan ooit door de vele nagesprekken, open studioʼs, voorstellingen op bijzondere locaties en workshops. Het festivalcentrum was gevestigd in Theater aan het Vrijthof.

Choreograaf Jasper van Luijk sprak op 4 oktober jl. de Staat van de Nederlandse Dans uit, waarin hij zich af vroeg wat jonge makers echt nodig hebben en welk beleid daarvoor nodig is. Hij spoorde in zijn speech de sector aan om elkaar op te zoeken en samen verantwoordelijkheid te dragen voor het publiek. Meer dan 200 deelnemers gingen hierna met elkaar in debat over de onderwerpen fair practice, subsidies en beleid, jeugddans en mid-career makers.

Lees de volledige Staat van de Nederlandse Dans en een terugblik op het Debat hier: https://nederlandsedansdagen.nl/over-de-dansdagen/professionals

Op 4 oktober tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala werden ook weer de belangrijkste dansprijzen van ons land uitgereikt en zagen we het werk van de huidige generatie choreografen. Choreograaf, theatermaker en performer Cecilia Moisio mocht de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2019 ontvangen. Choreograaf Connor Schumacher is de winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2019. Aan de stimuleringsprijzen is een geldbedrag van respectievelijk € 10.000,- verbonden voor een nieuw te creëren werk, dat in 2020 tijdens het festival in première gaat.

Conny Janssen, artistiek leider van Conny Janssen Danst, ontving van Minister van Engelshoven de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar carrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. De Zwaan voor ʻmeest indrukwekkende dansproductie 2019ʼ is toegekend aan ʻThe Way You Sound Tonightʼ van Arno Schuitemaker. Danser Redouan Ait Chitt kreeg de Zwaan voor ʻmeest indrukwekkende dansprestatie 2019ʼ voor zijn rol in ʻREDOʼ van Shailesh Bahoran/Illusionary Rockaz Company.

Naast het hoogtepunt van het festivalmoment zelf, dat dient als ontmoetingsplek voor dans nationaal én internationaal, voor publiek en professional, zet de Nederlandse Dansdagen zich continue in voor de versteviging van het Nederlandse danslandschap. Het festival heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om van het festival een producerend festival te maken, dans soms vanuit een andere invalshoek te bekijken en nieuwe publieksgroepen binnen te halen. De focuslijnen die uitgezet zijn, zullen ook de komende jaren de missie van de organisatie bepalen.

Broedplaats

Festival de Nederlandse Dansdagen benut het rijke van het erfgoed om de hedendaagse dans van context te voorzien en de toekomst van de dans mede vorm te geven. Festival de Nederlandse Dansdagen honoreert, stimuleert en promoot de Nederlandse dans. Elke editie laat daarom belangwekkende ontwikkelingen zien en biedt een podium aan premières en innovatieve coproducties.

Tijdens deze 22e editie van het festival zagen we deze ambitie terug in premières van o.a. Dunja Jocic, Ivgi & Greben, Joost Vrouenraets en Keren Levi. De festivalprojecten dansMuseum, Bloedbanden? en Club Tweak beleefden een succesvolle nieuwe editie. Deze eigen producties werden bezocht door meer dan 4.000 bezoekers. De virtual residency van 155 in Maastricht is 24/7 online gevolgd.

En het festival sloeg een brug tussen de wereld van inclusiedans en het professionele dansveld middels bijzondere projecten zoals DanceAble en de samenwerking met het nieuwe RTL-programma Over Winnaars.

Het jonge publiek

Festival de Nederlandse Dansdagen bouwt aan het danspubliek van morgen met een programma speciaal voor alle leeftijdsgroepen vanaf 3 jaar. De jeugd- en jongeren- en jongvolwassenen producties prikkelen de verbeelding, openen nieuwe werelden, ze raken en zetten aan tot denken. Daarnaast verwelkomde het festival dit jaar meer dan 700 basis en middelbare scholieren en studenten.

(Inter)Nationaal podium

Festival de Nederlandse Dansdagen is een podium en ontmoetingsplek voor het (inter)nationale danskunstveld waarop de actualiteit van de Nederlandse dans te zien is. In samenwerking met Dutch Performing Arts (DPA) ontving het festival, onder de titel ʻMoving Meetingsʼ, dit jaar weer gasten vanuit alle windstreken om ontmoetingen en samenwerkingsverbanden te initiëren, met als doel de Nederlandse dans nog meer op de internationale kaart te zetten.

Dansmuseum

In het dansMuseum brengt Festival de Nederlandse Dansdagen het rijke culturele erfgoed van de Nederlandse dans voor het voetlicht als bron voor inspiratie en innovatie. Deze editie van de Dansdagen kreeg het dansMuseum een conceptuele interpretatie van een traditionele museumtentoonstelling. De tentoonstelling had de vorm van een publicatie, een draagbaar archief van artikelen, essays en interviews die allen in het teken staan van vergeten en verloren bewegingen.

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Theater aan het Vrijthof

Het weer in Limburg
vrijdag 29 mei 00:34 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 13.4 °C NO 4 Min: 7 Max: 21
Evenementen