Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Hoge toeristenbelasting in gemeente Maastricht
dinsdag 15 oktober 14:30

Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Maastricht betalen een relatief hoge toeristenbelasting bovenop de kamerprijs.

Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van liefst €4,11. Dit is een groei van 2,5% ten opzichte van vorig jaar toen de toeslag nog €4,01 per nacht was. Dit blijkt uit onderzoek van Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde.

De logiesbelasting in Maastricht van €4,11 is fors hoger dan de gemiddelde toeristenbelasting in de rest van Nederland (€1,38 per nacht) en ook hoger dan het gemiddelde in de provincie Limburg (€1,52 per nacht) Maastricht is overigens ook de duurste gemeente binnen de provincie Limburg. 60 Nederlandse gemeentes heffen helemaal geen toeristentax.

Over de toeristenbelasting

Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Van alle 355 gemeenten zijn er 295 gemeenten die een toeristenbelasting heffen.

Gemeenten heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeenten hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeenten.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

hotel

Hotels in Maastricht

Toeristenbelasting

Het weer in Limburg
vrijdag 29 mei 00:02 Zwaar bewolkt Maastricht 14.5 °C NNO 4 Min: 7 Max: 21
Evenementen