Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
World Press Photo in Centre Céramique
donderdag 17 oktober 12:30

Centre Céramique is dit jaar opnieuw bijzonder trots dat zij de World Press Photo tentoonstelling mag presenteren. Deze reizende expositie (in Maastricht te zien van 18 oktober – 10 november 2019) is niet alleen een overzicht van de beste persfoto’s van het afgelopen jaar, het is tegelijkertijd een historisch document.

Naast deze uitgebreide fototentoonstelling organiseert Centre Céramique drie rondleidingen. Op de eerste dag kun je meelopen met een van de curatoren van World Press Photo. Zij geeft een kijkje in de keuken en vertelt achtergrondverhalen bij de foto’s. Peter Schols, persfotograaf (bekend van de kopstoot van Zidane, WK 2006), geeft 27 oktober zijn visie op de foto’s. Zaterdag 9 november is Adam Thomas van het European Journalism Centre uw gids.

Telkens weer trekt de expositie alleen al in Maastricht duizenden bezoekers, in amper drie weken tijd. Uit de bijna 79.000 ingezonden beelden van persfotografen uit de hele wereld koos de jury (mensen die hun sporen verdiend hebben in de visuele industrie) de foto van de huilende peuter Yanela Sanchez, van fotograaf John Moore.

Waar zocht deze jury naar, tussen al die duizenden inzendingen? Naar relevante, unieke, onvergetelijke beelden, die de belangrijkste kwesties van nu laten zien.

De winnende foto van Moore laat Yanela en haar moeder zien op het moment dat zij aan de grens met Texas worden aangehouden en gefouilleerd. Het was een van de beelden die de wereld over gingen na Trumps aankondiging van het zero tolerance beleid dat het mogelijk maakte om illegale immigranten strafrechtelijk te vervolgen. Veel ouders en kinderen werden hierdoor van elkaar gescheiden en naar aparte detentiecentra gebracht. Over deze foto bracht de Amerikaanse overheid naar buiten dat Yanela en haar moeder Sandra niet van elkaar waren gescheiden. De ophef over Trumps controversiële aanpak was echter zo groot, dat het beleid in juni 2018 werd afgeschaft. John Moore (VS) is al meer dan 17 jaar als fotograaf verbonden aan Getty Images en heeft drie keer eerder een World Press Photo award gewonnen.

Agenda World Press Photo-tentoonstelling Centre Céramique

Vrijdag 18 oktober | 14.00- 15.00u.

Eerste dag tentoonstelling: rondleiding door curator

Op deze eerste dag van de tentoonstelling is er een rondleiding door Thera Vermeij,  curator World Press Photo (Nederlandstalig).

Deelname 4,50 / 3,50 voor bibliotheekleden, korting alleen in voorverkoop). Aanmelden via klantenservice@maastricht.nl of 043- 350 5600.   

 

Zondag 27 oktober 14.00- 15.00u

Rondleiding Peter Schols

Deze rondleiding wordt gegeven door fotojournalist Peter Schols. Hij is al bijna 40  jaar werkzaam in de fotojournalistiek en is sinds 1996 staffotograaf van Dagblad De Limburger.

Schols heeft zelf een World Press Photo award op zijn naam staan in de categorie "Sports Action Stories".  Velen herinneren zich nog de indrukwekkende serie foto’s die hij maakte van de kopstoot van Zinedine Zidane tijdens het WK-voetbal 2006. Daarnaast is hij maar liefst 6 keer in de prijzen gevallen bij de Zilveren Camera. Peter Schols geeft tijdens zijn rondleiding zijn visie op de winnende foto’s van World Press Photo 2019.  

Deelname 4,50 / 3,50 voor bibliotheekleden, korting alleen in voorverkoop). Aanmelden via klantenservice@maastricht.nl of 043- 350 5600.   

 

Zaterdag 9 november 13.30- 14.30u

Rondleiding Adam Thomas van European Journalism Centre (Engelstalig)

Ieder jaar vraagt Centre Céramique mensen die betrokken zijn op journalistiek en fotografie, een rondleiding te geven door de World Press Photo –tentoonstelling. Een van de gidsen dit jaar is Adam Thomas van het European Journalism Centre (EJC), dat haar hoofdkwartier in Maastricht heeft. Het EJC is een internationale non-profit organisatie, die journalisten en nieuwsorganisaties wil inspireren en begeleiden. Ze doen dit door middel van het organiseren van trainingen, evenementen en het verstrekken van beurzen. Adam Thomas neemt u mee op een tour langs de  winnende World Press Photo beelden die hij geselecteerd heeft, en geeft er zijn visie op.

Deelname: € 4,50/ € 3, 50- voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop). Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043  350 56 00.

World Press Photo

Stichting World Press Photo is een in 1955 in Nederland opgericht onafhankelijk platform voor internationale persfotografie. De stichting wil met haar activiteiten de publieke belangstelling voor persfotografie vergroten en de vrije doorstroom van informatie wereldwijd bevorderen. Ieder jaar beoordeelt een onafhankelijke, internationale jury de inzendingen in verschillende categorieën. Inzendingen worden ontvangen van fotojournalisten, agentschappen, kranten en magazines uit heel de wereld. Voor meer informatie www.worldpressphoto.org

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

World Press Photo

Het weer in Limburg
donderdag 28 mei 23:39 Zwaar bewolkt Maastricht 15.2 °C NNO 4 Min: 8 Max: 19
Evenementen