Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Universiteit Maastricht breidt uit op Randwyck met bètafaculteit
woensdag 13 november 10:30

De nieuwe ‘bewoners’ van de Paul-Henri Spaaklaan zijn afkomstig van de Faculty of Science and Engineering (FSE) en Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) en houden zich met name bezig met data science.

Eind 2019 zullen de eerste bewoners van de Zuidtoren intrekken en vanaf januari 2020 verhuizen ook de eerste FSE-studenten naar Randwyck. Het nieuwe gebouw aan de Paul-Henri Spaaklaan, het voormalige kantoor van Mercedes, wordt in gebruik genomen voor onderwijs-, onderzoek- en kantoordoeleinden. Daarnaast is er een ruime centrale hal voor evenementen.

De eerste voorbereidende werkzaamheden voor de renovatie van de noordtoren zijn inmiddels opgestart, zodra het traject van vergunningen en aanbestedingen is afgerond kan daadwerkelijk gestart worden met de renovatie van de Noordtoren.

De vormgeving, renovatie en herinrichting van het voormalige kantoorgebouw is uitbesteed aan Frencken Scholl Architecten. Gezien de grote nood aan ruimte voor de universiteit en de behoefte aan snelheid was het voor de architect een extra uitdaging om een slim bouwplan te maken waarin verschillende ontwerpfases in elkaar geschoven werden. Met behulp van 3D modellen is men hierin geslaagd.

Duurzaam hergebruik

Gezien het bestaande gebouw al was ingericht als kantoorgebouw, zal de bestaande basisopzet van het gebouw behouden blijven: een centrale gang met aan weerszijden kantoor- en/of onderwijsruimten. De meeste verdiepingen en de bestaande parkeerkelder blijven zoveel als mogelijk in de huidige staat, inclusief de sanitaire ruimten, liften en trappenhuizen. De begane grond wordt opnieuw ingericht met grote collegezalen.

Dit biedt niet alleen voordelen op gebied van planning en bouwkosten, maar natuurlijk ook op gebied van duurzaamheid. Er is gekozen voor een transparant karakter en een natuurlijke uitstraling door onder andere gebruik te maken van glas, naturel houten betimmeringen en groentinten. Met een beperkt aantal middelen wordt het pand opgewaardeerd naar een eigentijds gebouw waar de toekomstige gebruikers zich hopelijk snel thuis voelen.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
maandag 28 september 06:24 Zwaar bewolkt Maastricht 10.7 °C ZZW 2 Min: 13 Max: 14
Evenementen