Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Green Make Over in Maastricht
vrijdag 15 november 08:30

Onlangs kreeg Het huis van de familie Smeulders in Maastricht kreeg onlangs in één dag een duurzame make over. Aanstaande zondag 17 november zijn de resultaten te zien om 16.25 uur in het programma Green Make Over bij SBS6.

In elke uitzending haakt programmamaker en presentator Gwen Jansen in op meer en minder bekende duurzame weetjes en actualiteiten.

De familie Smeulders is drie maanden geleden vanuit de Randstad vertrokken en wonen nu in Maastricht, in een relatief oud en vrijstaand huis. Bregje werd op slag verliefd op haar huis toen ze ontdekte dat ze een heuse grot heeft in haar achtertuin.  Hoewel Bregje, Mark en hun drie kinderen nu al niet meer weg willen uit Maastricht maken ze zich wel zorgen over de komende winter. Ze vragen zich bijvoorbeeld af of ze het koud krijgen in het huis en wat een koude winter betekent voor hun energierekening. Omdat ze zo verliefd werden op hun huis met eigen grot, hebben ze bij de aankoop van hun huis niet gelet op het energielabel en de isolatie van het huis. De experts van het Green Make Over team nam 1 dag lang het huis van de familie over en is na een uitgebreide scan aan de slag gegaan om het pand winterklaar te maken. En met als doel om de hele familie inzicht te geven hoe zij zelf hun huis en leven zo energiezuinig en groen mogelijk kunnen inrichten.

Sneakpreview op aflevering met ruim 2000 euro energiewinst

Het huis en de tuin van de familie Smeulders hebben Gwen en haar Green Make Over-experts tijdens de opnamedag niet alleen energiezuiniger, mooier en groener gemaakt, maar ook een stuk warmer. Zo bleek namelijk dat erin de kelder onder de vloer en de jacuzzi nog veel energiewinst te behalen viel. Ook installeerde onze energiepartner Roy Huisman van Eneco bij de familie Smeulders een app die hen van minuut tot minuut inzicht geeft op hun energieverbruik en wat het scheelt als ze bijvoorbeeld op tijd deuren sluiten of de verwarming een paar graden lager zetten. Ook geven Gwen en haar dochter Ruby slimme tips over hoe je als huishouden je bijdrage aan snelgroeiende plastic soep zo laag mogelijk houdt. Dit zijn een aantal simpele ingrepen, die samen met volledig overschakelen op LED-verlichting in dit oude grote huis letterlijk duizenden euro´s aan energieverbruik en plasticsoep schelen.

Gwen’s missie: heel Nederland groen kleuren

Het delen van dit soort simpele tips en al die andere weetjes waardoor je geld bespaart en zuiniger met energie om gaat, is precies de reden waarom programmamaker Gwen Jansen eerder dit jaar besloot om zelf zendtijd in te kopen bij SBS6 en een vrolijk, laagdrempelig programma te maken over de winst en voordelen die te behalen zijn met het vergroenen van je leven. Juist voor al die mensen, met of zonder krap budget, die best een steentje willen bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering maar niet weten waar te beginnen.

Klimaatprutser

Gwen Jansen is zelf ook nog hard op zoek naar meer helderheid over hoe ze milieubewuster kan leven. “Ik noem mezelf een klimaatprutser. Ik behoor tot de grote groep van 32% van de Nederlandse bevolking die houdt van een leven met lekker eten en drinken en het nodige comfort. Ik ben zeker wel bereid om groener te leven maar ja, wat kan ik zelf en heeft mijn gepruts thuis überhaupt zin? Ik leer zelf heel veel van de Green Make Over experts en ik kan niet wachten om ook mijn eigen huis verder aan te pakken. Want inmiddels heb ik zelf gemerkt dat hoe klein de aanpassingen ook lijken, de winst voor de portemonnee groot kan zijn.”

Duurzame quick wins voor beginners

Volgens onderzoeksbureau Motivaction is een groot deel van de Nederlanders in verwarring als het gaat om duurzaamheid. Het merendeel van de Nederlanders vindt het onderwerp belangrijk en een derde wil thuis wel aan de slag met duurzaamheid, maar dan moet het wel ook een positieve impact hebben op de portemonnee. Dat is precies waar Green Make Over mee helpt: quick wins voor het klimaat, wooncomfort én de portemonnee en ook nog eens gebracht met de nodige humor.

Op de website www.greenmakeover.nl kunt u oudere afleveringen met tips & tools, vlogs en trailers bekijken.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Green Make over

Gwen Jansen

Het weer in Limburg
vrijdag 13 december 00:35 Zwaar bewolkt Maastricht 4.9 °C Z 5 Min: 2 Max: 5
Evenementen