Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Música Temprana voert Misa Criolla van Ramírez uit
dinsdag 26 november 14:30

Música Temprana presenteert in december de concertserie Misa Criolla. Het ensemble, onder leiding van Adrián Rodríguez Van der Spoel, is toonaangevend in het ontsluiten van Latijns-Amerikaanse barokmuziek. 

De Misa Criolla, een Spaanstalige katholieke mis, werd in 1964 geschreven door de Argentijnse componist Ariel Ramírez (1921 – 2010). Voor Música Temprana is de verbinding van de Misa met oude muzikale tradities het essentiële uitgangspunt van deze concertserie. Het ensemble kiest voor een geografische focus waarbij nieuw ontdekte oude muziek uit Mexico en Guatemala wordt gepresenteerd. In Maastricht vindt het concert plaats op 12 december. 

De Misa Criolla van componist Ariel Ramírez was de eerste van een nieuw muziekgenre: niet eerder bestond er een volwaardige Rooms-Katholieke mis gebaseerd op Latijns-Amerikaanse volksmuziek. Vóór 1964 had Ramírez nooit blijk gegeven van enige religieus-muzikale belangstelling. De aanleiding ervoor was dan ook onverwacht en opmerkelijk én lag in Europa. In 1959 reisde de componist naar Duitsland waar hij twee nonnen leerde kennen die in de oorlog met risico voor eigen leven Joden redden uit de handen van de nazi’s. Dat bracht hem op het idee ter ere van hen muziek voor een eenvoudige gebedsdienst te schrijven. Hij vroeg drie priesters de Latijnse mis voor hem in het Spaans te vertalen.  

De vrijheid die hij bij het schrijven van de Misa Criolla en Navidad Nuestra nam, doet sterk denken aan de ontstaansgeschiedenis van de villancico: kerkmuziek in lokale talen uit de vijftiende en zestiende eeuw, gespeeld op Europese en Argentijnse muziekinstrumenten met uitdagende, prikkelende ritmes.

Ramírez entte zijn mis voor tenor, koor en orkest op een breed scala aan elementen uit de volksmuziek. Zo schreef hij onder meer de bombo (Argentijnse trom), de charango (kleine gitaar) en de kena (fluit) voor, en voor elk van de vijf vaste delen van de mis koos hij een karakteristiek dansritme als basis. Voor het Kyrie gebruikte hij ritmes van de indianen in de noordelijke Andes, voor het Gloria de opgewekte yaravi, en voor het Credo de feestelijke chacarera: de belangrijkste Argentijnse dans met een opzwepend ritme. Het Sanctus is een subtiele variant op de carnavalito, een knipoog richting Bolivia, en in het afsluitende Agnus Dei klinkt het ritme van de melancholieke milonga van de pampa’s. 

Música Temprana kiest bij deze uitvoering van de Misa voor een interpretatie vanuit de oude, klassieke muziek van Latijns-Amerika zonder de karakteristieke volkse elementen in de Misa uit het oog te verliezen. Het is voor het ensemble essentieel dat in dit project de oude tradities aan het ‘nieuwere’ werk verbonden worden. Sinds enkele jaren onderzoekt Música Temprana de barokmuziek uit Mexico en Guatemala en in dit concert wordt de tussenstand van dat onderzoek – de voorlopers van de Misa - verbonden met het werk van Ramirez.

Geworteld in Latijns-Amerika
Música Temprana verkent repertoire uit de renaissance en de barok, niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk. Hiermee brengt het ensemble de muziekontwikkeling van Latijns-Amerika in kaart vanaf het moment dat de eerste conquistadores voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld tot en met de volwassenwording van de eigen barokmuziek op Latijns-Amerikaanse bodem. De musici van het ensemble zijn veelal geworteld in de Latijns-Amerikaanse cultuur en staan daarmee telkens weer garant voor temperamentvolle uitvoeringen.

Concert 

12 december 20.00 - 22.00 u Theater aan ’t Vrijthof     

 Zie voor kaartverkoop en informatie: www.musicatemprana.nl

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Musica Temprana

Het weer in Limburg
vrijdag 13 december 01:06 Zwaar bewolkt Maastricht 4.9 °C Z 5 Min: 2 Max: 5
Evenementen