Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Boekpresentatie Lenneke Vente: Tien onzichtbare jaren
woensdag 27 november 14:30

In boekhandel Dominicanen vindt vrijdag 29 november om 17.00 uur de presentatie plaats van het boek ‘Tien onzichtbare jaren; Leef je beste leven’ van Lenneke Vente. Zij wordt geïnterviewd door Paul van der Steen.

Er zijn in Nederland ruim 1,5 miljoen mensen met een chronische ziekte. Mensen die dagelijks hun grenzen verleggen en hun doelen steeds weer moeten bijstellen. Lenneke Vente is daar één van. Zij staat midden in het leven als er bij haar neurosarcoïdose geconstateerd wordt. De weg van succesvolle zakenvrouw naar chronisch patiënt gaat niet zonder slag of stoot en blijkt een continue proces. Ze merkt al snel dat ze in een compleet nieuwe wereld is beland. Waarin patiënten genezen, of niet. Maar wat doe je als je ziekte niet geneest en je er ook niet dood aan gaat? Wat als blijkt dat tijdelijk blijvend is? Tijdens haar revalidatie komt de sterke wens om haar beste leven te leven in plaats van te overleven.

In haar boek ‘Tien onzichtbare jaren’ neemt ze je mee in deze zoektocht. Er is een selectie gemaakt van de columns en de blogs die Lenneke de afgelopen tien jaar publiceerde. Het boek gaat over alledaagse emoties, verwondering en overpeinzingen. Over de ongetwijfeld herkenbare situaties, bloopers, schrijnende opmerkingen en vileine adviezen. En natuurlijk met handvatten en inzichten die inspireren om je beste leven te leven.

Sarcoïdose komt voor maar is niet specifiek het onderwerp van het boek. Lenneke deelt de inzichten die haar verder hebben geholpen en schrijft altijd denkend vanuit de mogelijkheden. Met humor en wars van zelfmedelijden. ‘Je bent je chronische ziekte niet, je hebt hem. Je bent zoveel meer’, aldus Lenneke.

Op de grens van je kunnen presteren. Dat kost doorzettingsvermogen en energie. ‘Tien onzichtbare jaren’ geeft een kijkje in zo’n leven waarin plotseling heel andere wetten gelden en het vertrouwde leven je als chronisch patiënt je langzaam maar heel zeker ontglipt. Waarin grenzen noodgedwongen worden verlegd en doelen steeds worden bijgesteld. Klaagverhalen vind je niet in dit boek. Lenneke: ‘Daar is het leven veel te kort voor’. Tien onzichtbare jaren is dan ook een inspiratie voor iedereen die zijn beste leven wil leven. Gezond of chronisch ziek.

‘Tien onzichtbare jaren’ is uitgegeven in het kader van het veertig jarig jubileum van Sarcoidose.nl. Alle opbrengsten van dit boek gaan naar Sarcoidose.nl.

Lenneke Vente (1973) heeft jaren in de top van het corporate bedrijfsleven gewerkt op het gebied van strategisch reputatiemanagement. Zij heeft bedrijfskunde en corporate communication gestudeerd. Na haar diagnose neurosarcoïdose heeft zij zich toegelegd op schrijven. Inmiddels is zij columnist en heeft zij haar eigen blog www.pillenenprosecco.nl. Onlangs kwam haar tweede boek uit. ‘Tien onzichtbare jaren’ geeft een kijkje in een leven waarin iemand chronisch ziek wordt. Een boek over het in de lucht houden van alle ballen in een leven dat continu verandert. Centraal staat Lennekes adagium ‘Als nieuw word je misschien nooit meer, maar beter dan ooit behoort wel degelijk tot de mogelijkheden’. Het boek is dan ook een inspiratie voor iedereen die zijn beste leven wil leven. Gezond of chronisch ziek.

Op 29-11-2019 verdedigt dr. Mareye Voortman, Staflid van de Afdeling Longziekten in het UMC Utrecht met als aandachtsgebied ILD (interstitiële longziekten) en sarcoïdose, haar proefschrift aan de Universiteit Maastricht. In dit proefschrft getiteld: ‘The burden of neurosarcoidosis and small fiber neuropathy associated symptoms’ werd allereerst de prevalentie van verschillende neurosarcoïdosemanifestaties in Nederland beschreven.

 

 

 

 

 

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Lenneke Vente

Het weer in Limburg
woensdag 19 februari 08:31 Zwaar bewolkt Maastricht 3.8 °C WZW 3 Min: 5 Max: 9
Evenementen