Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Maastrichtse simulator voor hartklepoperaties succesvol
dinsdag 10 december 10:30

Dankzij een in het Maastricht UMC+ ontwikkelde simulator worden hartchirurgen getraind om sneller en accurater een aangedane mitralisklep (een hartklep) te repareren. Inmiddels zijn meer dan tweehonderd internationale chirurgen met succes getraind in de minimaal-invasieve technieken die hiervoor nodig zijn. Onlangs probeerde ook kroonprinses Mary van Denemarken (als Patron van de Deense Hartstichting) de simulator uit in het Rigshospitalet in Kopenhagen, waar twee chirurgen recent zijn opgeleid dankzij het Maastrichtse trainingsprogramma.

De mitralisklep is de hartklep die zorgt voor verplaatsing van zuurstofrijk bloed van de longen naar het lichaam. Als deze niet goed functioneert, kunnen verschillende problemen ontstaan die uiteindelijk kunnen leiden tot hartfalen. Een operatie aan de mitralisklep is een van de meest complexe ingrepen aan het hart, zeker als die operatie minimaal invasief wordt uitgevoerd. Om die ingreep onder de knie te krijgen ontwikkelde cardiothoracaal chirurg Peyman Sardari Nia in 2014 een speciale simulator. Dat blijkt zijn vruchten af te werpen.

Complexe ingreep

De chirurg streeft natuurlijk altijd naar een veilige en efficiënte operatie, waarbij de patiënt wordt geholpen met zo min mogelijk bijwerkingen. Daarom wordt geprobeerd om minimaal invasief te opereren. Hierbij zijn slechts één of enkele kleine incisies vereist en hoeft niet de gehele borstkas geopend te worden. Dat is echter niet altijd even gemakkelijk en is afhankelijk van de kennis, kunde en ervaring van de operateur. Minimaal invasieve technieken zijn dan ook lastig in de vingers te krijgen. Voor het bestaan van de simulator kon ervaring ook alleen worden opgedaan bij patiënten. Inmiddels komen jaarlijks vele internationale hartchirurgen naar Maastricht voor een speciaal trainingsprogramma om hun vaardigheden te verbeteren of mee te kijken in de operatiekamer.

Kroonprinses van Denemarken

Bij de meer dan tweehonderd chirurgen die zijn getraind, zijn inmiddels aantoonbaar positieve resultaten behaald. "Ze kunnen beter met het instrumentarium werken en ook nog eens sneller", zegt Sardari Nia. "Door het trainingsprogramma kunnen ze hun technieken ook benutten in het eigen ziekenhuis en een zorglijn opzetten voor een optimalere behandeling van aandoeningen aan de mitralisklep." Een van de ziekenhuizen die hier in de praktijk invulling aan heeft gegeven is het Deense Rigshospitalet. Kroonprinses Mary van Denemarken bracht recent een bezoek aan het ziekenhuis in Kopenhagen, waar speciaal voor de gelegenheid een Maastrichtse simulator was neergezet. De kroonprinses liet zich de kans niet voorbij gaan en nam het instrumentarium zelf ook ter hand.

Op de foto: Kroonprinses Mary van Denemarken test haar operatieve vaardigheden op de Maastrichtse simulator (Foto: Hasse Ferrold)

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
dinsdag 21 januari 09:23 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht -4.3 °C ZW 1 Min: 1 Max: 6
Evenementen