Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Definitieve bestemming ROZ-gebouw
vrijdag 13 december 08:30

Een duurzame bestemming voor een markant gebouw in Maastricht: het voormalige ROZ-pand (regionale omroep zuid) wordt verbouwd tot een creatief verzamelgebouw onder de naam Bankastudios. Provincie Limburg en Gemeente Maastricht geven BOEi de verantwoordelijkheid voor de vastgoedexploitatie van het gebouw aan de Bankastraat. Stichting M-LABroz huurt het gebouw en wordt daarmee de cultureel exploitant.

In juni van dit jaar eindigden de onderhandelingen met stichting M-LABroz omdat er een discussie ontstond over de haalbaarheid van de businesscase. Hierop heeft stichting M-LABroz BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, gevraagd om samen een investeringsplan uit te werken dat wel de goedkeuring van de gemeente zou kunnen krijgen. Op basis van dit plan en op basis van het bijgestelde bedrijfsplan van stichting M-LABroz (waarin aanbevelingen uit extern verricht onderzoek werden opgenomen) heeft de definitieve beoordeling plaatsgevonden. Beide plannen zijn financieel sluitend.

Gemeente Maastricht heeft ingestemd met een eenmalige bijdrage van ongeveer 2 ton, waarvan €170.000 een investeringssubsidie bedraagt. Hierop vult Provincie Limburg tweemaal € 100.000 aan uit de portefeuilles stedelijke ontwikkeling en duurzaamheid. Verder levert het Elisabeth Strouven Fonds een bijdrage van €100.000.

BOEi verwacht nog dit jaar het financiële overzicht compleet te hebben, waarna de verbouwing in gang gezet gaat worden. Opening en ingebruikname staan gepland voor eind 2020.

Resultaat dankzij initiatiefnemers en partners

Wethouder Jim Janssen van Cultuur is blij dat er met BOEi een ervaren partner betrokken is bij het project van Stichting M-LABroz. ‘Met de besluitvorming van de provincie over hun bijdrage komt er een eind aan een lang traject. De initiatiefnemers kunnen nu, samen met BOEi, aan de slag om dit markante gebouw nieuw leven en een nieuw doel te bieden. Daarmee levert het een waardevolle bijdrage aan het culturele klimaat in onze stad.”

Ook de Provincie Limburg is tevreden. “De instandhouding van een markant gebouw en de invulling daarvan door de Stichting M-LABroz voor zowel stad, maar zeker ook voor de wijk vinden wij erg belangrijk”, aldus Carla Brugman, gedeputeerde Energiebeleid. “Dat daarnaast forse investeringen worden gedaan in de verduurzaming van het gebouw is in deze tijd misschien vanzelfsprekend maar daarom zeker niet minder essentieel!” 

Arno Boon, directeur BOEi: “Met dank aan de lokale initiatiefnemers en samenwerkingspartners voegen we een nieuw hoofdstuk toe aan dit bijzondere gebouw, dat alleen al vanwege de bijzondere omroepgeschiedenis het bewaren waard is. De waardering van gebouwen uit deze periode, de zogenaamde Post-65 monumenten, neemt de laatste jaren ook zichtbaar toe. De herbestemming is feitelijk een doorbestemming en de creatieve invulling ervan brengt nieuwe levendigheid en energie voor de omliggende wijk.”

Lucas Vroemen, voorzitter van stichting M-LABroz, ‘Onze vasthoudendheid is beloond. BOEi is de perfecte partner voor ons en bleek cruciaal om dit project te kunnen realiseren. Nu kunnen we eindelijk, samen met de Maastrichtenaren de schouders onder dit mooie initiatief gaan zetten’.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

ROZ gebouw

Het weer in Limburg
maandag 18 oktober 03:14 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 7.9 °C Z 2 Min: 4 Max: 15
Evenementen