Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Thema en Tempeleersorde gewijd aan Zate Hermeniekes
zondag 29 december 09:00

Leden van stadscarnavalsvereniging De Tempeleers vormen op zondag 26 januari 2020, voorafgaand aan het uitroepen van de Groete Oonbekinde, een grote Zate Hermenie. Thema van De Tempeleers in 2020 is dan ook ’t Hermenieke. De Groete Oonbekinde staat als Veendeldreger van ‘Zate Hermenie de Bezeiverde Tröt’ op de uitroepwagen. 

Themakeuze ’t Hermenieke 

Met het thema en de medaillekeuze willen de Tempeleers aandacht vragen voor de vele Zate Hermeniekes die de stad heeft. Odin Wijnhoven van de Tempeleers:”Maastricht kent een lange traditie met- en is de voorloper van de Zate Hermeniekes in Limburg. De laatste jaren merken we helaas dat de Zate Hermenie in de verdrukking komt door de vele geluidsboxen aan carnavalskarren en aan de horecagevels. Hierdoor kunnen de hermeniekes hun muziek minder goed spelen. Daardoor zien we het aantal hermeniekes afnemen. Door de aandacht op de Zate Hermeniekes te leggen, hopen we dat er begrip ontstaat tussen alle carnavalisten en dat men de muziek even zachter zet of even uitzet als er een zate hermenie aankomt”. De Tempeleers proberen zelf ook het goede voorbeeld te geven en geven hermeniekes tijdens het Zate Hermeniekes Konkours (carnavalsdinsdag) letterlijk en figuurlijk een podium (meerdere podiums zelfs op verschillende lokaties). 

‘Soppegreun’ eert ’t Mooswief 

Naast de Tempeleersorde die dus de naam ‘’t Hermenieke’ meekrijgt, krijgt ook de Prinsenorde een eigen thema mee. Dit jaar heet de Prinsenorde ‘Soppegreun’, als hommage aan ’t jubilerende Mooswief op de Markt. Wijnhoven: “In 1954, 6x11 jaar geleden, heeft aajd-stadsprins Jacques I (Chappin)zaoleger het beeld van Charles Vos onthuld. Sindsdien is het Mooswief de Patrones van de Mestreechter Vastelaovend.Bij zo’n bijzonder jubileum vinden wij het gepast om onze patrones te eren. Aangezien in het verleden vaker de naam van ’t Mooswief aan een Prinseorde is verleend (1966 en 2009), vond de kanselarijraod van de Tempeleers het gepast om een mooi traditioneel en dubbelzinnig woord als ‘Soppegreun’ aan de medaille te geven, met de beeltenis van ’t Mooswief”. 

De medailles zijn ontworpen door kunstenares Wendy Wasbauer. Het ontwerp van het kinderknoopje/ kindermedaille komt van de hand van Nena Visser, leerling van groep 4 van basisschool de Vlinderboom.

 

 

 

 

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Tempeleers

zate hermeniekes

Het weer in Limburg
maandag 06 juli 21:23 Zwaar bewolkt Maastricht 15.8 °C NW 2 Min: 13 Max: 18
Evenementen